Kvinnohat dag 1

maratonmens

Dagens tema: Mens som tabu – en global struktur. Bild på maratonlöparen Uta Pippig med mens på benet, utsedd till en av fem av de äckligaste maratonbilderna ever.  “Det finns inga menstabun i Sverige nuförtiden, ni skulle göra mer nytta utomlands” är en vanlig kommentar. Den brukar dyka upp vilken s.k “kvinnofråga” som än diskuteras. Om det vore så väl. Oavsett land, kultur eller klass är den röda tråden att mens helst inte ska synas, märkas eller kännas. Stigmatiseringen visar sig inte på samma sätt men är olika sidor av samma mynt; att mensen anses äcklig, oren, ofräsch och “det vi inte talar högt om”. Kroppsfunktionernas Voldemort.

Manskropp

Genusvetenskapen är den bästa vetenskapen. Tack vare den har det gått att kartlägga hur manskroppen blev normkroppen. Historiskt har de med livmoder gått från att helt förbises, till att vara en ofullständig och sämre version av mannen, till att bli “en egen sort” heeelt olik mannen. Isärhållande och hierarkisering är könsmaktordningens pelare. (Cis)manskroppen är högst värderad av alla, den har konstruerats som kontrollerad och solid. Motsatsen är den opålitliga “läckande” kvinnokroppen (mer info i Yvonne Hirdmans bok “Genus – om det stabilas föränderliga former”). Någon som är förvånad över att mens är tabubelagt?

Always red dot

Den här reklamen är från 2011, och ska visa hur låg risk för läckage det är med den bindan. Den lilla pricken i mitten rörde om i grytan. Den var ju RÖD! Inte “fräscht” ljusblå som reklam-mens brukar vara. Det är blått och slogans om att bli fräsch och trygg och leende med rätt binda. Att det absolut inte finns risk för läckage som ju vore dödspinsamt. Indirekt budskap: du antas känna dig ofräsch när du har mens och den ska gömmas undan. I en annan del av världen får en menstruerande inte vidröra matvaror för att maten inte ska bli “smutsig”. När mens anses äckligt, direkt eller indirekt, internaliseras det budskapet hos den menstruerande, tänk er vad det kan göra med synen på den egna kroppen. Det är samma struktur överallt. Varför diskutera grader av tabun eller var det är värst när en kan göra mensrevolution! Mens är inte en privat struntsak, det är en samhällsfråga!!

/MENSEN

Annonser

2 responses to “Kvinnohat dag 1

 1. Hej,
  ni gör ett superbra jobb på @kvinnohat!
  Ett önskeinlägg skulle vara om the vaginal knitter Casey Jenkins – som gjort sin menscykel till konst, hennes stickningar blir supervackra under mens, se http://casey-jenkins.com/casting-off-my-womb/.. Kanske om ni ska ha tema ‘mens är konst/estetiskt’ efter dagens festliga ‘mens är roligt’!
  Goda hälsningar
  /M

  • Tack, fint att du uppskattar det! Självklart tipsar vi om henne på ett eller annat sätt, kanske inte under kvinnohats-veckan med i våra sociala medier vid tillfälle. Stort tack för tipset, sånt gillar vi!

   /MENSEN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s