Kvinnohat dag 3

A3432560-17D6-4338-9DB2-B2A28C2EF3B6

POST 1: Mens är en förbisedd hälsofråga, och kunskapen om menstruationsrelaterade sjukdomar och åkommor är låg både i vården och bland folk i allmänhet. Vilket gör att många menstruerande lider helt i onödan. Därför ägnas dagen åt en lektion i menshälsa. Först: Hur var det nu mens fungerade? Vad minns vi från biologilektionerna? Och vad i hela fridens namn föreställer bilden?!? Svar: Bilden visar modeller av (t.v.) en icke-mensig livmoder och (t.h.) en mensig livmoder. Under ena halvan av menscykeln bildas en blodrik slemhinna på livmoderns väggar och hela livmodern svullnar upp. Slemhinnans funktion är att skapa en eminent miljö för ett befruktat ägg (så att det ska kunna bli ett foster). Om inte ägget befruktas sjunker nivåerna av hormon som stimulerar den blodrika slemhinnan, vilket leder till att de lossnar från livmodern och blir det vi kallar mens, som alltså inte endast består av blod. Efter mensen återgår livmodern till sin ursprungliga storlek. Det ni! Inte undra på att en kan känna sig lite svullen! #barbapappaimagen

769ECEAF-4C49-412F-8A86-1BD3643C059E

Post 2: De har kallats ”menskoppsevangelister”, de som predikar – land och rike runt – om menskoppen som frälsare. Och de är många, och blir fler och fler. Och ja – vi erkänner. MENSEN är en av dem. I linje med dagens hälsotema vill vi ta upp menskoppens goda hälsoeffekter. Menskoppen är i korthet ett återanvändningsbart alternativ till tamponger och bindor. Jämfört med exempelvis tamponger är menskoppen oftast bättre för din menshälsa. De är (oftast) gjorda av silicon vilket gör att den inte torkar ut slemhinnorna i fittan, och påverkar inte den naturliga PH-balansen. Det kan ge många goda konsekvenser så som 1) minskad infektionsrisk, 2) mindre klåda och svamp i underlivet, och 3) många uppger också att de blöder mindre och har mindre mensverk efter de börjat använda menskopp. Beroende på hur mycket en menstruerar behövs menskoppen endast tömmas 2-4 gånger per dygn och kan användas under alla omständigheter; i vatten, på träning, under natten, och vid oralsex!

Dessutom har menskoppen stora fördelar ur ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv är menskoppen överlägsen, då vid rätt skötsel, de håller i 5-10 år och bidrar inte till sopberg eller användning av resurser som engångprodukter gör (går åt ca 17.000 tamponger/bindor under en menstruerandes livstid!). Om en inte gillar menskoppstanken kan tygbindor, eller ”tampongsvampar” funka lika bra. Men kolla in tex lunette.com eller menskoppen.se för mer info om koppen.

7D504BA9-B55A-4B0D-883F-A9FC914D36CA

Post 3: “Har du mens eller?” händer ju att en får höra när en är arg eller ledsen. Och visst är det många av oss som känner av vår PMS. Men ca: 3-5% av alla menstruerande lider av något som kallas Premenstruell Dysforisk Störning (PMDS). PMDS är en svår form av PMS som klassas som depression. Det forskats på tok för lite om PMDS.  Ännu är det inte helt säkert vad sjukdomen beror på. Även om många inom vården inte ens känner till att sjukdomen existerar – så finns det hjälp att få! Karolinska håller på att ta fram ett läkemedel, och så finns t.e.x. PMS-magnet, en genialisk uppfinning men rätt okänd för allmänheten (mer info:www.mn8.se). Om du lider av din PMS – sök hjälp! Lid inte i onödan! Mer info finns på http://www.livetmedpms.se/, http://alltompms.se/pmspmds#menstruationmatters #pmds #pmdd #serött

E0C8BAD7-37F3-454B-9D51-935C217F71A6

Post 4: Endometrios är en av världens vanligaste dolda kvinnosjukdomar. Okunskapen är stor både bland vårdgivare och menstruerande själva. Symtomen misstas ofta för “problematisk” eller “jobbig” menstruation. Sjukdomen drabbar ca 10% av alla menstruerande (dvs typ 200 000 personer bara i Sverige!) och är därmed vanligare än både HIV och cancer. För närvarande finns det inget bot, men det finns lindring. Men det största problemet är att så många går runt utan att få någon som helst hjälp. Den som söker hjälp får ofta höra att “det är normalt” att ha ont. Men vad är “normal” mensvärk? Hur mycket smärta är rimligt? Extrema smärtor får inte viftas bort som något som är ”helt normalt” för menstruerande. Mens ska inte behöva vara lika med smärta. Lär dig mer om endometrios på: http://www.endometriosforeningen.com, http://minendometrios.bloggplatsen.se, http://www.akademiska.se/endometrios#endometrios #menstruationmatters

Tillägg: Fittforfight skrev också nyligen om endometrios, och i tidningen ETC har det också skrivits en hel del, t.ex. denna debattartikel.

A17EE68D-C921-4CCD-80AF-7F9A9CF8C943

Post 5: Länge trodde man att blödarsjuka var något som bara personer med (det en traditionellt kallar) manskropp hade. Men idag vet vi att många med (det en traditionellt kallar) kvinnokropp har det! Dagens beräkningar pekar på att det är så många som 45 000 bara Sverige. Dock är okunskapen inom vård och skola fortfarande stor, vilket lett till att endast ett tusental har fått en diagnos. Och utan diagnos – ingen hjälp. För många menstruerande med blödarsjuka innebär sjukdomen en sämre livskvalité. Många har oerhört problematiska menstruationer, till exempel har många väldigt kraftiga blödningar och vissa har mens i princip konstant (typ 250 av årets dagar..!). Misstänker du att du kanske har någon form av blödningsstörning? Kontakta då Förbundet blödarsjuka i Sveriges kvinnokommité:.Med hjälp av menskoppen är det lätt att mäta hur mycket du blöder, vilket kan vara en hjälp i diagnostisering.

CDFD3250-0107-460F-8BEE-35DCC220A908

Post 6: 2010 fyllde P-pillret 50 år. Det lilla pillret var en avgörande del i en revolutionerade samhällsförändring: det hjälpte ju t.e.x. mängder människor med livmoder att få större kontroll och makt över sina liv! Men det var revolutionerande på fler sätt än så: det var det första läkemedlet någonsin som tagits fram för människor som inte var sjuka. Idag tar miljoner friska människor dagligen en medicin, som vi fortfarande inte tillräckligt vet effekterna av. P-piller är verksamma genom att höja nivåerna av ett eller flera hormoner i kroppen (t.ex. östrogen). Hur dessa onormala, förhöjda nivåer av hormoner påverkar kroppen vet inte forskarna. Samtidigt används pillret som en generell behandling för en mängd olika menstruationsrelaterade problem. Har du svår mensvärk? Extrem PMS? Oregelbundna blödningar? Hormonstörningar? Ät p-piller! Ett trubbigt och potentiellt farligt sätt att behandla symtomen men inte orsakerna. Forskningen om alternativ är extremt eftersatt och deras resurser är minimala i jämförelse med de tillgångar de stora läkemedelsföretagen har. Läs mer på http://www.sweeteningthepill.com/

MENSEN är helt fantastiskt rörda (och inspirerade att fortsätta #serött!) av alla berättelser och erfarenheter flöjlarna till @kvinnohat delat med sig av idag. Tusen, tusen och åter tusen tack! Vi hoppas att alla ni som delat med er känner er stärkta.

Dessutom pågår i kommentarsfälten en viktig diskussion om hur vi kan tala om könade kroppar utan att exkludera. Följ @kvinnohat på instagram och joina! I morgon blir det #throwbackthursday och vi tittar i backspegeln på mens förr i tiden.

 

Annonser

One response to “Kvinnohat dag 3

  1. Pingback: SÅ stor är din livmoder under mens! | MENSEN·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s