Artikel om MENSEN i Sydsvenskan 7/5-14

MENSEN tar plats i media, här är en artikel om oss som publicerades i Sydsvenskan.

Mensen tar lingonveckan på blodigt allvar

Mensen tar lingonveckan på blodigt allvar

Sverige. Det är blodigt, kladdigt, smärtsamt – och alldeles underbart. Organisationen ”Mensen” vill att vi snackar mer om lingonveckan. Denna vecka rattar de instagramkontot Kvinnohat – och snart är det internationella mensdagen.

Mensens vice ordförande Josefin Persdotter förklarar mer.

Ni vill skvätta mens på agendan, säger ni. Varför?
– Det har fattats mens på den feministiska agendan. Vi har blivit bättre på att prata om kroppar de senaste åren, men mens har det varit på tok för tyst om. Vi kan prata skilsmässor, tarmvred och en massa saker men när man tar upp detta blir det konstig stämning.

Just nu råder det trots allt en ”menstruell vår”, säger Josefin Persdotter. Den började med Liv Strömqvists sommarprat (se längre ner) och har enligt Persdotter gjort det lite lättare att prata om månadsregleringen.

Själv har hon jobbat med blödningar på olika sätt i åtta år, som konstnär, forskare och aktivist.

Denna vecka är hon och hennes kollegor i organisationen Mensen redaktörer för instagramkontot Kvinnohat. Det dröjde inte länge förrän kontot överöstes med blodiga historier. De har ett tema varje dag: tabun, menspepp, sjukdomar och mens i konst och media, till exempel.
– Många säger att det inte finns något menstabu. Men en uppmaning är att sätta på röda glasögon. I exempelvis ”Hungerspelen” följer vi en kvinnlig karaktär genom helvetets alla kval – men hon har aldrig mens. Ingen i Astrid Lindgrens litteraturskatt heller. Eller ännu värre, Twilight och alla vampyrfilmer, där känns ju blod ganska centralt.

Men varför måste vi prata om det?
– Till syvende och sist handlar det om att en massa människor lider i onödan, trots att det kanske finns lindring. Kanske har de en sjukdom utan att veta om det. Och det är så många som går runt och äcklas över sin kropp, över något som skulle kunna kodas som fantastiskt och magiskt och häftigt. Man går runt och smusslar med något som hälften av befolkningen berörs så direkt av.

Hatar eller älskar ni mens?
– Vi tycker att man ska få lov att både hata och älska den. Jag undrar själv nästan varje månad varför jag håller på med detta – för jag blir irriterad på fenomenet. Men vi vill att mensen ska ut ur trosorna och in i offentligheten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s