Kvinnohat dag 6

Post 1

#MENSkligarättigheter

Godmorgon! Dagens tema är #MENSkligarättigheter med fokus på mens i Syd. Här försvåras livet för många menstruerande av både tabun och praktiska hinder. 780 miljoner människor lever idag utan tillgång till rent vatten, varav ca en fjärdedel är menstruerande. Brist på rent vatten är ett enormt problem på många plan. För menstruerande innebär det att det flergångsskydd av tyg inte kan tvättas ordentligt, det kan leda till infektioner och sjukdomar. Ofta saknas toaletter för att byta mensskydd, vilket leder till att skyddet bärs alldeles för länge och på så sätt bidrar till obehag eller komplikationer. När mensskyddet är använt saknas ofta bra sätt att göra sig av med det, vilket gör att skydden hamnar i avloppssystem där de orsakar stopp, i naturen där de inte bryts ner utan förorenar eller i jordbruket om slammet från latrinen används där. Här behövs stora insatser med fokus på menstruerandes sanitära behov. Mensen i sig är inte det minsta ohygienisk, det kan inte nog understrykas, problemen är kopplade till mensskydden. Tamponger och bindor som kan vara ett bra komplement är ofta dyra. I Uganda till exempel har endast 0,05% av de 10 miljoner som är i behov av mensskydd råd att köpa det. Att menstruera med tillgång till rent vatten och lämpliga skydd borde vara självklart, det är en #MENSklig rättighet!

 

Post 2

mens2

Avsaknad av toaletter, stigmatiseringen av menstruerande och undermåliga mensskydd tvingar många menstruerande i Syd stanna hemma från skola och jobb, bara i Afrika rapporterar Vi-skogen att det rör sig om miljontals. Många stannar hemma 3-5 dagar från skola eller arbete varje månad, vilket gör att en i längden kommer efter eller till och med slutar. Eller så blir den menstruerande kanske helt enkelt hemskickad av sin lärare eller chef, därför att mens anses vara något en ska sköta i det privata. Detta gör att färre menstruerande fullföljer sin skolgång och därmed svårare att försörja sig, får sämre lön och karriärmöjligheter samt samhället i stort förlorar då de som menstruerar (ca 26% av befolkningen) inte deltar fullt ut i samhällslivet. Ett jämställdhetsproblem att ta på största allvar! 

 

Post 3

mens1

FN måste steppa up sitt game när det kommer till att motarbeta problem kopplade till mens! Resultat av stigman, tabun och försummande av mensfrågor som vi skrivit om under veckan bryter mot flera mänskliga rättigheter:
rätten till ett fritt värdigt liv och personlig säkerhet, rätten att slippa förnedrande behandling eller att bli diskriminerad utifrån sitt kön, rätten att utöva sin religion, att få utbildning och få arbeta, rätten till hälsa med flera. Ingenstans i de centrala konventionerna om mänskliga rättigheter nämns mens vid namn. Dessa problem försvinner inte magiskt av sig själva, det krävs aktivt arbete!

/MENSEN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s