Kvinnohat dag 7

bild

Idag ska vi ta upp mensiga initiativ och aktivister! Den 28:e maj är Menstrual Hygiene Day! En dag att belysa den röda frågan, en dag då mensen ska in i offentligheten. Bakom initiativet står organisationen WASH-United. De jobbar främst med hygien- och sanitetsfrågor i regioner där brist på rent vatten är akut och leder till både sjukdom och dödsfall. Ett av deras projekt handlar om att bryta de tabun som finns kring mens och informera om hur menstruerande kan sköta mensen på ett säkert sätt. Vi vill särskilt flagga för deras kampanj #MenstruationMatters. Hur göra? Jo, skriv en skylt som börjar med orden ”#MenstruationMatters because…” och sen din egna åsikt och tanke kring varför mens och menstruation är ett viktigt ämne. Hashtagga #MenstruationMatters och gärna också #MENSkligarättigheter och #SERÖTT. Dessa kan ni twittra och instagramma eller e-maila till denise.reck@wash-united.org.

menstruationbarbie

Det finns fantastiskt mycket häftiga mensaktivister världen över. MENSEN vill särskilt tipsa om @MenstruationBarbie (som enligt BUST-magazine regerar över oss alla här på insta), @Periodmarks (en stockholmsbaserat mensaktivistgrupp), menarchists.wordpress.com (från USA), moistsomoist.org (från Danmark) och chartyourcycle.co.uk (från England). Mensaktivism kan göras på SÅ många sätt, vilket framgår av till exempel Chris Bobel’s bok ”New Blood” och Josefin Persdotters ”Countering the Menstrual Mainstream”. Ett exempel på statsfinansierad mensaktivism är #mensviminns. Under Musikhjälpen 2013 snackade Emma Knyckare och Klara Zimmergren mensminnen och uppmanade alla att lägga in dem under hashtaggen #mensviminns på twitter. Gå in, skratta och läs! Och dela gärna med er av andra exempel på mensaktivism!

bild(1)

För att overload:a er med grymma mensinitiativ och menspepp kommer här ännu fler fantastiska mensprojekt:
MENSTRUAL CUP UGANDA: Maria Johansson och Malin Karlsson gjorde sin praktik i Kampala, Uganda på Reproductive Health Uganda, och har i samarbete med den organisationen ett projekt med syftet att delat ut gratis menskoppar till de menstruerande som inte har råd eller tillgång till bra mensskydd. Hittills har projektet varit mycket lyckat! Vill du bidra? Klicka här.
BINDPROJEKTET: Janne Nordstedt och Sandra Dahlén befann sig Indien i byn Khaskhamar och fick veta att många menstruerande där hade brist på bindor. Tillsammans med RFSU Gotland och den indiska organisationen NSKK distrubueras det nu bindor till de menstruerande som vill ha. Läs mer om projektet här.
SOCIETY FOR MENSTRUAL CYCLE RESEARCH: en forskningsorganisation om allt som rör menscykeln och mensens betydelse för menstruerandes välmående. Vänder sig till alltifrån akademiker till aktivister med målet att sprida kunskap och vägleda forskare, beslutsfattare och intresserade i mensfrågor. Tips är att bli medlem för då får du tillgång till deras elektroniska tidskrift Women’s Reproductive Health. Följ framförallt deras fantastiska blogg här. Har du fler mensprojekt att tipsa om? Dela hemskt gärna med dig i kommentarsfältet!

bild(2)

Men en behöver ju inte vara en grupp för att mensaktivista. Tidigare i veckan har vi slagit ett slag för den miljövänliga menskoppen, ett suveränt mensskydd som varken ger uttorkade snippor eller tamponssjuka men inte på långa vägar är lika välkänd som binda/tampong. Några har kanske redan varit observanta på att det (oftast) inte finns någon menskopp att hitta i affären i ett hav av bindor och tamponger. Alla vill/kan inte använda menskopp och det är såklart upp till var och en, men det rimligaste är ju att alla mensskyddsalternativ ska finnas lättillgängliga. Slogan heter som bekant ”kunden har alltid rätt” så vi kan använda vår konsumentmakt genom att fråga efter menskoppar när vi är och handlar mensskydd i affären/maila ansvariga och lobba för att det kommer in i sortimentet. Om vi är många mensaktivister måste de lyssna! #konsuMENSmakt (hehe).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s