Efter Nordiskt Forum

Nordiskt Forum tog slut för lite mer än en vecka sedan, men på grund av annat jobb och post-mäsströtthet har vi knappt hunnit samla tankar och intryck av konferensen. Vi har följt med i diskussionerna som uppstod och kritiken som riktades mot arrangörerna, och håller med i efterskott så att säga. Vi lämnade knappt montern och hade ingen möjlighet att gå på föreläsningar (läste inte precis programmet heller ska erkännas). Därför kom det som en tråkig efterreaktion att konferensen inte alls varit så inkluderande som det gavs sken av, samt att vissa inbjudna står i direkt motsättning till den feministiska intersektionella rörelsen. Okej, redan innan visste vi att det höga priset exkluderade många, både privatpersoner och organisationer. Bra skrivet om det finns här.

Bortsett från den besvikelsen var Nordiskt Forum en fin upplevelse för MENSEN när vi var på plats. Så många menstruerande och icke-menstruerande i olika åldrar, från olika håll i Europa som kom och pratade, frågade, delade med sig, berömde, tipsade och gav energi till vårt fortsatta arbete. Det låter klyschigt men det är just sådana saker som gör att en orkar lägga så mycket fritid, kraft och pengar ur egen ficka på mensaktivismen. Det är precis det här vi vill uppnå; att skapa möjlighet och vilja att prata mens. Oavsett om ens historia är jobbig, rolig, alldaglig eller frågande. Sidoevenemangen som MENSEN deltog på var precis lika upplyftande. Re:publics mensfest på Moriskan var en glimt av en mensutopi, tänk er applåder och visslingar när ordet mens nämns istället för stel obekväm stämning när mens kommer på tal. En annan framgång var att de kommentarer MENSEN lämnade till NFs slutdokument, en lista med jämställdhetskrav som överlämnades till Nordens jämställdhetsministrar tillika ett av huvudsyftena med konferensen, kom med! Kommentarerna redigerades av arrangörerna och därför är inte formuleringarna könsneutrala som det är när vi skriver om mens.

Så här står det nu på sid 5 i dokumentet: ”Menstruation berör direkt halva befolkningen under en stor del av livet och har stora samhällskonsekvenser, men är osynliggjort, privatiserat och området har otillräckliga forskningsresurser/…/ Vi kräver att: Medel avsätts till könsspecifik forskning och kunskap om hur sjukdom drabbar kvinnor, inklusive menstruation och mensrelaterade sjukdomar”. Läs hela dokumentet här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s