SVAMP/UTTORKADE SLEMHINNOR

Denna vecka uppmärksammar vi sjukdomar och besvär kopplade till mens. Idag tar vi upp svamp och uttorkade slemhinnor.

10747737_1562552243975782_1546133129_n

Vid menstruation blir slemhinnorna känsligare på grund av hormoner och de candida-bakterier som normalt finns i fittan kan få övertaget och föröka sig mer än önskat. Typiskt för svampinfektion och obalans i ph:t är att det kliar, svider och ibland ger flytningar. Beröring kan göra ont, tajta byxor svider och att sitta rakt upp och ner på en stol, kan kännas olidlligt. Svamp är ofarligt men besvärligt.

Besvären kan förvärras om ägaren till underlivet tvättar sig extra mycket, eller använder tvål (även intimtvål torkar ut!), då blir miljön extra trivsam för bakterierna. En annan bidragande “svampfaktor” är tamponger och bindor. Tamponger kan dels torka ut slemhinnorna då de absorberar vätska för effektivt och suger upp det sekret som ska finnas där, dels kan det kemikaliebehandlade materialet ge allergiska reaktioner som känns som svamp. Bindor är gjorda av samma typ av material, och de låter inte underlivet andas och stänger inne fukten. Receptfria läkemedel för svamp behandlar symptomen, inte orsaken till problemen: obalans i underlivet. Antalet personer som får återkommande svampinfektioner i underlivet ökar utan att forskare har någon förklaring till det…kan lösningen vara så enkel som att ändra sin tvätt-och mensrutin?!? Har du ofta svamp eller ont i underlivet är det värt ett försök!

Byt till menskopp! Menskopp är inte behandlad med kemikalier, PH-vänlig och torkar inte ut slemhinnorna. Den samlar upp västska istället för att absorbera=det naturliga sekretet blir kvar. Menskoppen är snäll mot slemhinnorna, plånboken och miljön. Här kan du läsa mer om menskoppar. Eko-tygbinor är också skonsamma mot fittan.

Tvätta inte fittan med tvål, vatten räcker långt. Fittan är sin egen handyperson och rengör sig själv. Om du har väldigt torra slemhinnor är även vatten uttorkande, smörj då in med olja innan du duschar. En go olja är både rengörande, återfuktande och kan faktiskt motverka svampinfektioner. Kokosolja, mandelolja, olivolja…you name it. Om det gör ont och är uttorkat utan att det är svamp kan det röra sig om torra slemhinnor. Det är inte alltid lätt att avgöra skillnaden själv, därför är det bra att först testa för svamp hos en läkare eller gynekolog. M berättar om hur ett flerårigt problem försvann med hjälp av mandelolja!

“Det började med att det kändes lite obehagligt ibland vid vaginalt omslutande sex. Sakta började det kännas mer och mer, obehag blev till ren smärta. En svidande brännande känsla som efter ett år inte bara kom vid omslutande sex utan gjorde det omöjligt att använda tampong, ha thighta jeans eller cykla. Jag drog mig för att söka hjälp, provade svampdödande medel receptfritt och köpte intimvårdsprodukter för känsliga slemhinnor på apotek, men inget hjälpte.

Tillslut, ungefär ett år efter att det började göra ont, gick jag till en gynekolog rekommenderad av en vän. Efter en kort undersökning konstaterade gynekologen att allt såg normalt ut och sa att detta kallas för vestibulit. Att ingen vet varför en får det och inte heller hur en ska bli av med symptomen. Gör bara det som känns skönt, gör knip/avslappningsövningar, smörj slidöppningen med lite olja och läs den här boken om hur en har skönt sex var ordinationen. Jag följde råden, men det gav inte några direkta förbättringar. En period blev besvären inte lika illa, men det sammanföll med en period då jag inte hade omslutandesex, så snart jag hade det blev det värre igen. Sökte utan mycket hopp hjälp igen, denna gång hos en barnmorska, som hänvisade till en privat gynekologisk mottagning. Här fick jag snabba och raka råd:

Använd aldrig tvål, utan i stället mandelolja varje kväll samt innan och efter varje dusch/bad. Detta gjorde underverk! Senare är jag även börjat med menskopp, när fittan blivit bättre, när jag hade det som värst hade det aldrig funkat. Då var tygbindor det bästa, eller ekologiska engångsbindor. Viktigt att fortsätta ta hand om fittan även när den känns bra, besvären kommer annars lätt tillbaka!”

Annonser

3 responses to “SVAMP/UTTORKADE SLEMHINNOR

  1. Hej!
    Jag har också haft massa svamp de senaste åren (inte fått någon hjälp av det från gyn, endast de ”vanliga” tipsen) och började använda menskopp för att slemhinnorna torkar ut vid tamponganvändande hade jag hört och det då kan bli bättre med koppen. Dock fick jag mer svamp av koppen</3 Varje mens avslutades med en vecka av svamp, och jag kunde först inte koppla det till att det var koppen, men så fort jag slutade med den och använde tamponger igen så blev det bättre. Älskade koppen något fruktansvärt mycket, försökte med att koka den mellan varje användning men fick ändå alltid svamp av den. Om det är någon som har tips på hur jag inte får svamp av koppen, eller info om det, mottages det gärna!
    Puss!

    • Hej! Sicken otur. Det ska räcka att tvätta av den vid tömning och koka efter varje menstruation. Koppen finns i olika material, det kan kanske varit så att du inte tålde materialet i den du använde? Menskopp är himla smidigt men den funkar inte för alla. Om du känner dig skeptisk mot komerisella tamponger men inte kan ha kopp så finns det (förutom tygbindor) ekologiska tamponger och natursvampar som fungerar på samma sätt som tampong men är skonsammare. Svamp kan ju bero på annat än mensskydd ska tilläggas.

  2. Pingback: Upprörande artikel om Endometrios och PCOS (del 2 – mens i DN) | MENSEN·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s