#dagensmensfail

Låt oss introducera #dagensmensfail. Med denna hashtag vill vi belysa alla små beståndsdelar som tillsammans skapar menstabut. Ser du något som faller under kategorin mensfail, lägg upp eller maila oss! Här är förklaringen till vad vi menar med menstabu.

Då och då kommer kommentaren att det inte alls finns något menstabu, i alla fall inte här i Sverige. Argumentet underbyggs nästan alltid med följande;“det är värre på andra ställen” – finns det per automatik inte här då? Och även om det är värre på andra platser kan det fortfarande vara illa här. Så finns det de som hävdar att “jag har personligen inte upplevt att det finns något tabu”, men det betyder inte att det inte existerar. En enskild individs erfarenhet speglar inte hela samhället.

Tabu är ett starkt ord och det finns olika definitioner. När vi säger menstabu menar vi ett slags struktur. En struktur påverkar om kollektivets/gruppens förväntade beteende. Det är den helhet eller det mönster som byggs upp av de mindre delarna. Ofta är delarna så subtila och osynliga att det inte läggs märke till hur de tar sig in i vårt medvetande. Alla påverkas i viss grad av samhällsstrukturer, de ideal och normer som vi matas med från barnsben.

Strukturer och dess inneboende normer påverkar högt och lågt. Det finns samhällsnormer om nästan allt, från att en standardfrukost förväntas vara flingor och macka – inte skaldjursplatå, till en romantisk relationsnorm som gör att de flesta omedvetet utgår från att en romantisk relation är mellan två personer i ungefär samma ålder som är monogama – romantiska relationer som inte passar in i den mallen väcker reaktioner.

Menstabut betyder inte att alla människor hatar mens eller skäms för sin mens. Däremot finns det en struktur vari mens direkt och indirekt äckelstämplas och pratas om i negativa termer. En uppmuntras att dölja det faktum att en menstruerar. Så fort mens syns, nämns eller tar plats väcker det reaktioner och det säger något om sakernas tillstånd. Hur kommer det sig annars att folk inte är rädda för att prata om huvudvärk oavsett sammanhang, men många är obekväma med att erkänna mensvärk? Att ursäkta sig för att gå och snyta sig väcker mindre reaktioner än att ursäkta sig för att en måste byta mensskydd osv. Som sagt, det gäller inte alla, men när det händer tillräckligt många gånger, från olika håll, då handlar det inte om att “ett fåtal galningar” helt isolerat bestämt sig för att mens är ofräscht och ska skambeläggas, det är ett uttryck för en större struktur. En struktur som både menstruerande och icke-menstruerande upprätthåller, dock oftast omedvetet. Vi menar inte att skuldbelägga någon, det är svårt att stå emot normer. Men vi måste belysa och utmana strukturer för att kunna förändra dem.

Så, nu synliggör och ifrågasätter vi alla små beståndsdelar som skapar den större menstabu-strukturen. Vad blir egentligen det indirekta budskapet i tampongreklamer? Hur skämtas det om mens i fikarum och tv-serier? Blodig misshandel i actionfilmer är skåpmat, men hur ofta syns mensblod? Det finns fler mensfail:s än en tror…Se dig omkring, hittar du något är det bara lägga upp, tagga #dagensmensfail, eller skicka till oss så lägger vi upp!

10755708_844703708902843_752410430_n

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s