Apple har missat att folk menstruerar (#dagensmensfail)

Bild1

Det hände i slutet av september i år: Apple lanserade sin nya hälsoapp till iPhone. På scen stod VD:n Tim Cook och skröt om deras så kallade ”holistiska” hälsorevolution som skulle göra allt det som ”alla dina andra” hälsoappar gör, så att du på ett ställe kan få en komplett och fullkomlig bild av din hälsa: kaloriförbränning, kolesterolnivå, blodsockernivå, blodtryck, puls, vikt, kroppstemperatur, you name it. ”One click away”. Men, som Eva Wieselgren på Göteborgs Posten uttrykte saken: ”inte en rad om mens eller ägglossning”. Jag upprepar. En app som ska täcka allt som rör allas hälsa och ingenting om mens. En kan inte göra annat än att få ett mindre ”hysteriskt” frispel och gorma ut: Whaaat’s happening!?!?

Hur i hela helskotta tänkte de? Har de verkligen missat att folk menstruerarar!?!? Eller tänker de att de inte har med hälsa att göra? Hur i hela fridens namn har det här gått till? Apple är ändå ett megastort företag med typ 80 000 anställda? Några av dem har väl mens? (Eller känner någon som har mens!) De måste väl haft en herrans massa fokusgrupper, testversioner och långa diskussioner i superdesignade vita mötesrum!? Och i n g e n t i n g om mens! De har också stoltserat med att de samarbetat med: ”one of the world’s most respected medical research and treatment centers” i arbetet med appen. Här börjar det bli svårt att inte brista ut i ett (paniskt) asgarv. Hur är det överhuvudtaget möjligt att missa?

Mensen, och hela menscykeln, är en central aspekt av så många miljarders människors liv och hälsa. Och Apple borde verkligen veta det. Flera mensappar ligger bland de mest nedladdade hälsoapparna i deras App store. Informationen ligger alltså rakt framför ögonen på dem, på deras front yard! Och så lanserar de en skrytprodukt med ett så ofattbart genant menstruellt vakuum.

5709bb80f6c55461736e7446265a506c5b7a4b3a88f9159cd8c0b96577cedab9

Kritiken har varit massiv nätet över (se tillexempel denhär artiken i the Verge, eller denna i Techtimes, denhär i Jezebel, denna i icgeeks, och denhär krönikan i Göteborgs Posten) inklusive på twitter. Och det är ju i alla fall betryggande, att det finns folk som inte är lika mensblinda som alla (!) på Apple (och på ”världens bästa” medical research facility).

twitter-ciclo-informatblog1

Det verkar emellertid som att Apple i alla fall tagit till sig av kritiken. Så nu håller de av oss som har passionerade kärleksrelationer med våra iPhones tummarna för en quick recovery. Om någon väldigt gärna vill använda appen i dess nuvarande episka menfailstatus finns ett par sätt att jobba runt den menstruella frånvaron. Men tills den dagen då menskroppars hälsa räknas även för Tim Cook och hans kompadres lutar vi i MENSEN oss mot andra appar (typ denhär är t.ex. rätt bra), och låter Just D köra da capo på det som ekar i våra öron.

Hejpusses/ Persdotter i MENSEN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s