#menstbt med Aristoteles

Aristoteles var må ha varit vass på retorik, men när det kom till kön och mens var han ute och cyklade så mycket att han kom vilse och aldrig hittade hem. På den nivån är det. Cisnormativa* uttryck används nedan för att återge Aristoteles tröttsamma tänk.

Aristoteles levde för ca 2400 år sen och var en MYCKET inflytelserik filosof. Om mens och reproduktion sa han ”mannen alstrar liv, medan kvinnan endast erbjuder växtplats och näring för mannens säd”. Han var övertygad om att säden skapade livet och själen, medan ”motsvarigheten”, mensen, var passiv och på sin höjd bidrog till fostrets kropp. Mens var alltså en sämre form av sperma i hans ögon. Menstruell lossning som han kallade det var orsaken till blekhet, brist på tydliga blodådror och fysisk underlägsenhet. Aristoteles var bombsäker på att värme var beviset. Ju mer värme en varelse kan alstra – desto högre utvecklas den påstod han. I hans mening var alla kvinnor kalla och därför kroppsligt och själsligt svagare än män. Hans slutsats var att kvinnan var en defekt, ofullbordad man. Han skulle ha hållit sig till retorik…

*Cis och cisnormativ: cis betyder att en persons juridiska kön, tilldelade kön vid födsel, könsidentitet och könsuttryck är linjärt, hänger ihop och alltid har hängt ihop enligt normen. Till exempel, en ciskvinna har livmoder, är kvinna enligt folkbokföringen, identifierar sig och uppfattas av andra som kvinna. Dom som inte identifierar sig som cis är transpersoner. Cisnormativ betyder att en använder ord som ger uttryck för uppfattning att det bara finns två kön/könsidentiteter; man och kvinna, och att alla människor är antingen eller.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s