Mer forskning på mens och HIV!

Bild1

Musikhjälpen har i år temat ”Hjälp oss att stoppa spridningen av hiv”. Musikhjälpen vill hjälpa de som är värst drabbade och slå hål på fördomar genom att höja kunskapen om hiv och aids. Vi i MENSEN tänkte dra vårt strå till stacken och snacka lite HIV ur ett mensperspektiv. För hur är det att ha mens och HIV? Är det någon skillnad i hur mensen ska hanteras för de som har HIV och de som inte har det? Tyvärr har det visat sig att det inte är världens enklaste sak att hitta vettig, pålitlig information om.

Det sägs att mensare bör vara extra noga med skydd (vid sexuella praktiker där det finns risk för överföring) under sin menstruationsblödning eftersom risken att HIV överförs då sägs vara högre (se här). Och vissa hävdar också att mensare med HIV bör vara extra försiktiga med hur de gör sig av med sina (engångs-) mensskydd (läs här) …men detta känns mest som löst tyck och allmän skrämselpropaganda eftersom viruset dör direkt utanför kroppen. Det bidrar dessutom ytterligare till stigmatisering och rädslan för HIV-överföring. VIKTIGT att komma ihåg när HIV diskuteras att det inte överförs lätt. Det verkar också vara vanligt att HIV-positiva mensare har mycket fysiska problem med sin mens (läs här och här), men det verkar inte heller kunna styrkas med några ordentliga studier.

För några år sedan publicerade den amerikanska mensorganisationen the Crimson Movement en lång och utförlig artikel om mens och HIV, som är väl värd att läsa. På aidsinformationssidan The Body finns det också en hel del information. Men ju mer en läser om ämnet desto tydligare blir det: det finns inte tillräckligt med forskning om detta. Varken om mens och HIV eller om klimakteriet och HIV.

Än en gång känns det som att vi är en ”broken record” eller en papegoja som bara upprepar sig i all oändlighet. Det forskas för lite om mens. Det forskas för lite om mens och HIV. Det forskas för lite om menskroppars specificiteter!

Om någon av er som läser detta antingen känner någon menstruerande med HIV, eller känner någon som är superkunnig om ämnet som skulle vilja berätta mer är det oerhört välkommet. I så fall är det bara att maila oss.

OBS. Länkarna är cisnormativa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s