Resumé av mensåret 2014

Kommer vi se tillbaka på 2014 som mensrevolutionens startår?! Kanske det. Mycket har hänt, menskoppen är i rullning så att säga. Här kommer en tillbakablick på mensåret som gått, tyvärr utan gifs…

Den första mars var det vernissage för Period Pieces på galleriet Urban Artroom i Göteborg, och det var kö från öppning till långt in på kvällen. Tjockt med mensintresserade och menskonstnärer! Meidalt var det dessutom ordentligt täckt: Aftonbladet, GöteborgspostenExpressen, och TV4 rapporterade, och konstnärerna argumenterade för sin sak på SVTs webb. Men roligast var nog att självaste Tony Irwing i P4 körde menskonst som veckans kulturtips och konstaterade på äkta Irwing-svenska att han själv tycker ”att det är nått som borde komma ut, och som folk borde prata om, och acceptera det! Det här är bara en del av livet!” Trots det underbara i att Let’s Dance därmed för alltid fick ett mensrött skimmer, var det ändå Fitt For Fights recension som fick våra menshjärtan att bulta:

”Det är lite trångt när finklädda människor minglar runt i dämpad belysning till tungt pumpande musik från DJ:n. Det är vernissage för utställningen ”Period Pieces” och för första gången i mitt liv känner jag mig cool för att jag har mens. Här är inte mens något äckligt, pinsamt eller hemligt utan något som undersöks, utforskas, leks med och visas upp. Och jag känner mig delaktig. Det handlar om mig, min kropp, mina erfarenheter. (…) Jag har blivit en mensaktivist. På vägen hem från galleriet går hjärnan på högvarv i menstankar och jag är så glad och uppfylld av att ha en menstruerande kropp.”

I början på maj gästpostade vi på instagramkontot Kvinnohat. Det var verkligen stort att få sprida menskunskap till 45.000 följare, dela historier, erfarenheter och diskutera. Den 28e maj firade vi internationella mensdagen, MENSEN (med stor hjälp av de grafiska formgivarna Hajdu vs Orvang) körde igång kampanjen ”se rött” med ståtliga, blodiga festligheter. På Nyhetsmorgon satt Sandra Dahlén (Bindprojektet) och Rebecka Hallencreutz (ordf. MENSEN) och snackade mens på liv och död med självaste Peter Jihde och Tilde de Paula. Världen över var mens på fler personers läppar och medieflöden än någonsin! WASH United (som startat mensdagen) har sammanställt de största mediala landvinningarna här.

Under sommaren var det menstruell festivalyra och menstruationen fick ta plats på West Pride, Feministisk Festival, Nordiskt Forum, och Malmöfestivalen. Liv Strömquist förhands-läste-högt ur Kunskapens frukt på Re:publics releasefest av sitt temanummer om mens. Publiken på typ 3-400 pers fick ryste av igenkänning, uppror och mensaktivistiskt välbehag. Sommaren toppades med ett reportage i självaste superseriösa Studio ett i P1. Då känns det som att mens blivit offentligt och taget på allvar en gång för alla. Men hösten skall toppa det flera gånger om!

Kvinnor ritar bara serier om mens lanseras och säljer slut mest överallt, och Strömquists fittfokuserade verk hyllas unisont landet över! I oktober gör Kobra ett rosat avsnitt ägnat mens i kulturen och Kristoffer Lundström avslutar programmet med:

”Tänk ändå vad lätt det är att klä av ett tabu! Och när man väl slutat se det som skamligt så framstår just skammen, hemlighetsmakeriet, och det blå blodet som fullkomligt absurt! Och helt plötsligt öppnar en hel värld av möjligheter upp sig själv. Man kan börja driva men mensen, eller man kan ta frågan på det allvar den verkligen förtjänar, menshösten 2014.”

Han kallade det menshösten, vi kallar det mensåret. För visst har 2014 varit helt himlastormande mensigt? Under vintern har också RFSU (i samarbete med bl.a. MENSEN) satt igång med menskampanjarbete (läs t.ex. debattartikel här). Om ni inte gjort deras mensquiz (och därmed gått med i alternativa MENSA!) – gör det nu! Förutom denna eminenta årsresumé har även SVT har satt ihop en krönika om mensåret 2014!!

På hemmafronten har det också hänt mycket: MENSEN själv har ju så att säga förlösts som organisation: fått styrelse, bankkonto, organisationsnummer, och snart öppnar vi upp för medlemmar. Hajdu.vs.Orvang tagit fram en sjukt snygg grafisk profil till oss. Vi har fixat till en go hemsida och öppnat webshop, haft flera pågående kampanjer på sociala medier; menstbt, dagens mensfail och dagens menswin. I oktober körde vi en ”sjukdomsvecka” där vi belyste mensrelaterade sjukdomar, I december utlyste vi tävlingen ”skriv ett menskoppsrim och vinn en menskopp” ihop med Menskoppen.se, som gav upphov till världshistoriens kanske bästa rim. Veckan efter hade vi auktion med menskonst där 30% av intäkterna gick till Menstrual Cup Uganda. Sen tog vi välförtjänt juluppehåll!

Vad än annat framtiden har i sitt blodiga sköte så tar vi på MENSEN satts för ett 2015 som tar mens på större blodigt allvar än någonsin. Och ser fram emot att dela det med er!

Riktigt mensiga nyårshälsningar/

MENSENs styrelse

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s