Upprörande artikel om Endometrios och PCOS (del 2 – mens i DN)

Processed with Moldiv

Del två i Jenny Nordlanders mensartikelserie i Dagens Nyheter (läs del 1 här) är en grymt drabbande artikel om Endometrios och PCOS. Både två sjukdomar som trots att de är vanligare är diabetes (och alltså i allra högsta grad klassas som folksjukdomar!) många inte känner till. Vad värre är så är okunskapen inom vården stor, vilket såklart får förödande konsekvenser för de som har sjukdomarna; de får t.ex. vänta många år på att få diagnos.

”Det faktiska antalet drabbade förmodas vara högre än tio procent eftersom det är en sjukdom som vården har uppenbara problem med att upptäcka. Den genomsnittliga tiden från det att en kvinna söker hjälp till dess att hon diagnostiseras med endometrios är åtta år, enligt patientorganisationen Endometrios­föreningen. DN har pratat med flera kvinnor som fått vänta i över tio år och under den tiden haft mer än 40 olika vårdkontakter. Historierna är många om hur läkare ifrågasätter deras smärtor, ger dem värktabletter och säger att problemen ”hör till att vara kvinna”.”

Folk brukar säga att jag borde tycka det är skönt att inte ha mens men jag tycker inte att man kan uttala sig om man inte har varit i samma situation själv. Det kanske vore skönt om man hade ett val men om jag inte får mens känns det som att någonting är trasigt. […] det finns en social press åt andra hållet. Du ska ha mens. En normal mens.

Att läsa om hur Emilie och Angela hanterar och lever med sina respektive sjukdomar får gråten att stockas i halsen, samtidigt som en blir sjukt impad. Vi bockar och niger djupt. Ni gör stordåd! Ni motiverar mensrörelsen att jobba hårdare, jobba vidare.

Vi i MENSEN motiveras specifikt att jobba hårdare för två saker:

1) för att mensrelaterade sjukdomar ska uppmärksammas och situationen för de drabbade ska bli bättre, och

2) för att mensrörelsen ska bli bättre på att öppna upp för erfarenheter och perspektiv från de som inte har, eller som har lite, mens.

Men bland det mest upprörande i artikeln är trots allt faktiskt inte jävligheten i själva sjukdomarna. Vi satte morgonkaffet i halsen när vi fick läsa att en överläkare på en av Sveriges största kvinnokliniker avböjt att ha med sitt namn i artikeln, pga ”det känsliga ämnet”. Läs det igen. En överläkare på en klinik för kvinnosjukdomar, som uppenbarligen är kunnig inom ämnet endometrios, vill inte gå ut med sitt namn! Vilket århundrade lever vi i?I vilket land? Och har vi inte uppnått någonting med det så kallade ”mensåret 2014”? Det fullkomligt svartnar, eller snarare: rödnar, för ögonen. Om inte hen öppet kan förmedla information om sin specialistkompetens, hur ska vi då kunna utrota okunskapen?

”När DN hör av sig till en av Sveriges största kvinnokliniker säger en överläkare där att man inte någonsin ska förvänta sig ett botemedel [på Endometrios], inte för att det är en kvinnosjukdom utan på grund av sjukdomens karaktär.

– Att det inte talas så mycket om den, och därför ibland saknas kunskap, kan däremot vara för att det handlar om menstruationen som inte så många pratar om, säger hen och menar att detta även är anledningen till att det kan ta tid att ställa diagnos. Kvinnor söker sällan för smärta eftersom de tänker att det ”ska” kännas så. På grund av det ”känsliga ämnet” vill läkaren inte ha med sitt namn i artikeln.”

OBS, cisnormativt språk i artikeln.

Tips: DN har också ett flertal andra artiklar som rör mens i dagarna, vi länkar till alla här. Du kan också läsa mer om mensrelaterade sjukdomar i våra tidigare poster om folksjukdomarna Endometrios, PCOS, PMS/PMDS, plus poster om mensproblem så som mensvärk och svamp/uttorkade slemhinnor.

Annonser

One response to “Upprörande artikel om Endometrios och PCOS (del 2 – mens i DN)

  1. Pingback: Mensfaser, mensutbildning och menskraft (del 3 mens i DN) | MENSEN·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s