Avdelning mens+politik

Ja, mens är faktiskt politik. I Stockholm lade nyligen Vänsterpartiet ihop med Miljöpartiet fram en motion om bl.a mer resurser till utbildningsinsatser om endometrios. Liknande motioner har lagts fram tidigare, här och här till exempel. HURRA för alla politiker som förstår allvaret med mensrelaterade sjukdomar!

Dagens ETC publicerade igår en artikel om V+MPs motion och intervjuar Pia Lindqvist Ortiz Venegas (V) och Tomas Melin (MP) som har skrivit den. Tomas har så rätt, så rätt i det han säger:

”Jag tror att det är viktigt att se att problemet ligger i en stor okunskap, både inom vårdapparaten men framförallt bland allmänheten. För att tiden för att få rätt diagnos ska minska behövs det bättre information till allmänheten och primärvården. Det är viktigt att vi börjar prata om det här problemet, säger Tomas Melin. När jag lyfte frågan i fullmäktige var det flera av fullmäktigeledamöterna som aldrig hade hört talas om sjukdomen förut. Det tycker jag är ganska talande om själva problematiken”

Pia är också spot on:

Det är bilden av att mensvärken är ”normal” som måste brytas. Det är inte normalt att ha så ont. Oavsett var i kroppen du har ont i övrigt så utesluter du ju först saker som kan vara farliga och sedan talar du om att det inte är någon fara. Här gör man tvärtom, man utgår ifrån att det är normalt, säger hon”

Även Margaret Attladottir på Politism bloggar om motionen här.

OBS länkarna är cisnormativa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s