Namninsamling: Skriv på för att erkänna endometrios som folksjukdom

We want YOU to skriva under denna namninsamling som Endometriosforum Sverige startat. Den 13 mars kl 18.00 har EFS planerat en manifestation på Mynttorget (Sthlm) där representanter från alla riksdagspartier utom SD är inbjudna. SVeriges Radio kommer att live-sända. Läs mer om mainifestationen här.

Endometrios drabbar ca en av tio med livmoder, är vanligare än till exempel diabetes och orsakar omätbart lidande. Att erkänna endo som en folksjukdom är ett viktigt steg i rätt riktning av flera skäl:

* Då skapas nationella riktlinjer kring hur vården skall utformas för endometriosdrabbade=vården utbildas i sjukdomen som i sin tur leder till snabbare diagnos. I nuläget tar det i snitt åtta år från första vårdkontakten innan en får rätt diagnos. Även felbehandlingar är vanligt som kan bli mycket skadliga för patienten.

* Det ger större acceptans för sjukdomen och mindre misstro mot patienter.

* Försäkringskassan skulle tvingas förbättra sina rutiner.

En annan viktig fråga som EFS tar upp i sin namninsamling är att göra endometriosvården könsneutral.

”Vi har dessutom en vårdsituation där endometrios tillskrivs enbart personer med kvinnligt kön. Detta gör att många transpersoner med behov av endometriosvård drar sig från att be om hjälp eftersom de är än mer utsatta för misstro och ifrågasättanden än övriga patienter inom endometriosvården. Därför anser vi det också vara viktigt att endometriosvården görs könsneutral” 

Skriv på HÄÄR!! Obs bekräfta din signatur per mail efter

Skriv på HÄÄÄR!!! OBS du måste bekräfta din underskrift per mail. Planen är att överlämna alla namnunderskrifter till folkhälsoministern Gabriel Wikström den trettonde mars. EFS återkommer med ytterligare planer för event i samband med överlämnandet, så följ dom för löpande info! 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s