Mens+glas=sant

Det här är det coolaste vi sett på länge! Frida Lundén läser produktdesign i Nybro och har skapat menskonst i glas. Projektet ställs ut i gamla glasverket i Pukeberg fram till 4/6, mer info om utställningen finns här. Frida skriver så här om projektet:

I mitt examensarbete har jag arbetat fram en glaskollektion med tema mens. Målet med mitt arbete var dels att höja mensen ur tabut, dels att ge bruksglaset en ny scen. Genom att göra en menskoppsbehållare i transparent glas vill jag ifrågasätta varför vi gömmer och smusslar med våra mensskydd men också varför mensen idag framställs som oren, äcklig och skamlig. Jag vill uppmuntra till att bryta det mönstret, ge den som menstruerar en möjlighet att hylla mensen, sätta den i fokus, på piedestal. Mitt arbete resulterade i ett mensaltare, en tolkning av hur jag tror mensen hade framställts om vi levt i ett matriarkat. Då hade den nog, med sin koppling till fruktbarhet, varit något heligt, något vi hyllat, nästan som något religiöst. 

Jag har i mitt arbete fokuserat på att ta de konstnärliga och emotionella värden som finns i konstglaset och applicera dem på föremål som annars ses som mer av bruksföremål. Detta för att komma ifrån de praktiska värden som bruksglaset annars förknippas med. För att ge glaset en mer kontemporär förankring har jag arbetat med mens, och i förlängningen feminism, som tema. Detta är också en metod för att lyfta mensen ur tabut, för att låta den synas.

mensaltaret2

dricksglas-menskoppsbeha?llare

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s