#dagensmensfail – Menstema censurerat i skolkatalog

(Orginalartikeln publicerad i Metro 21/9e, finns här)

En gymnasieklass i Stockholm fick inte ha menstema vid fotograferingen till skolkatalogen. Fanny Winblad, 18, säger att eleverna är missnöjda över motiveringen. ”Det är bara mens, det är som att vi skulle dricka vatten”, säger hon.

Fanny Winblad, 18, som går andra året på Stockholms estetiska gymnasium, var en av initiativtagarna till att klasskamraterna skulle ha mens som tema på skolfotograferingen. Eleverna förberedde sig genom att smycka kläderna med fejkat mensblod, och hängde rödfärgade bindor och tamponger runt halsen.

– Vi är nästan bara tjejer i vår klass, alla har mens och vi synkroniserar ofta vår mens, så vi har den samtidigt. Det är så naturligt, och så konstigt att folk inte kan prata om det. säger Fanny Winblad.

Men när bilden skulle tas kom rektorn in genom dörren och förklarade att de var tvungna att välja ett annat tema.

► LÄS MER: Varför anses mens fortfarande äckligt?
– Han sa att det inte ser bra ut för skolan, och att det är någonting de har bestämt, att vi inte får ha med sådana teman, säger Fanny Winblad.

Hon berättar att skolans ledning har uppmanat dem att hitta ett nytt tema:

– Jag tycker att det är helt sjukt, jag kan inte förstå varför bilden inte kunde tas.

Skolans rektor Mats Kjellmer förklarar att eleverna är välkomna att använda temat i elevarbeten, och att han tycker att frågan om tabubeläggningen runt mens är en jätteviktig fråga, men att den inte hör hemma i en skolkatalog.

► LÄS MER: Kissie visar upp mensbild: Sluta skämmas!

– Jag tror att den inte fyller det syfte den ska fylla, nämligen att visa vilka elever som går här. Då kommer det här temat, som nog kan vara svårsmält för en del och obehagligt för några, i förgrunden, och det är inte det som är meningen med katalogen, säger Mats Kjellmer.

På vilket sätt kan det vara obehagligt?

– Det vet inte jag jättemycket om, men att det väcker så mycket uppseende beror på att det finns många tabun runt det här, det tror jag, inte minst skillnaden mellan hur olika generationer kan reagera på sådana ämnen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s