Expressens Karin Olsson varnar oss för att prata mens :O

Den här ledaren publicerades för några dagar sen på Expressen. Karin Olsson varnar oss för att prata högt om mens och skriver:

”Jag orkar snart inte se en enda tjej till som pratar offentligt om sin kropp, även om det handlar om att ge andra kraft och bättre självförtroende. För det känns som om vi har fastnat. En kvinna som talar kvantfysik, någon?/…/Kroppsaktivism och mensmyteri fungerar stärkande för många. Men det finns också något sorgligt i hur väl dessa radikala strömningar samverkar med den reaktionära logiken: att (cis)kvinnor i första hand måste vara upptagna av sina fysiska förutsättningar”.

Det här dyker upp titt som tätt: kritik mot mensaktivism. Så länge den är konstruktiv och leder till utveckling är det så klart positivt, men det är bara tröttsamt. En undrar vad Karin vill ha? Ett samhälle där ingen har en kropp? För hur en än vrider och vänder på det har kroppar vissa förutsättningar och begränsningar. Ingen kan andas under vatten, vissa är rullstolsburna, vissa har dålig hörsel, ca hälften har en livmoder med allt vad det innebär osv.  Och vad får vi för samhälle där vi inte drar ut det kroppsliga i ljuset? Och strävar efter att alla får det lika bra oavsett kropp? Typ det som varit i några tusen år, och det har ju inte varit en dans på rosor för väldigt många. Vita cismän utan funktionsnedsättning har glidit på räkmacka. Eller ok, dessa snubbar har snackat på ganska bra om (cis)kvinnor, mens och livmödrar, så det har varit på tapeten ett tag, men det har aldrig skett på menstruerandes egna villkor, de har inte fått definiera sina kroppar själva. Och nu börjar det äääntligen långsamt ändras. Men tänk på hur lite mens det varit i relation till annat. Jämför till exempel hur mycket utrymme Alex Schulman genom åren fått i tidningar, poddar och böcker att prata om sig själv och hur mycket plats mens har tagit…Malou har sänt hundratals program och några få inslag har handlat om mens. Det är så bekant att så fort en så kallad kvinnofråga får minsta lilla uppmärksamhet så ”HAR DET GÅTT FÖR LÅNGT *arg smiley*”. Den feministiska samhällsdebatten, som Karin tycker är kroppsfixerad, är sjukt bred. Den rymmer så mycket mer än menskliga rättigheter. Oroa dig inte Karin.

Hon kallar kallar mensaktivism ”en patriarkal mensfälla”. Tvärtom Karin, den patriarkala mensfällan är att låtsas att mens inte existerar, att inte prata om den högt, att fortsätta hemlighålla och smyga med mensskydd, att trycka i sig smärtstillande och köra på som vanligt trots en everything hurts and I´m dying-känsla, för gud förbjude att en inte skulle kunna bete sig enligt manskroppsnormen (dvs kroppar som aldrig begränsas av mensproblem). Patriakatet tjänar på att menstruerande tycker det är rätt äckligt att ha mens, är oroliga för att tampongen ska ramla ut väskan, får sina mensproblem förminskad av vården eller blir felbehandlade i värsta fall, har låg menskunskap (och alltså även kroppskännedom) men inte vågar fråga. Gemensamt för alla dessa exempel är att det tar energi och tankekraft som skulle kunna gå till annat. Man tvingas till negativa tankegångar om sin kropp, oro och till och med ohälsa. Det som behövs är precis det Karin himlar med ögonen åt: mer menssnack -> mer avslappnad inställning -> mer kunskapsspridning -> mindre oro -> bättre sjukvård osv. Hade inte mens varit så tabu i hundratals år hade typ sånt här inte hänt 2015, då hade folk vetat bättre.

Det ena behöver inte utesluta den andra. Att mens blir mindre tabu innebär inte att andra än cismän kan prata kvantfysik. Låt oss inte fastna i den klassiska patriarkala fällan där vi ska bråka och nedvärdera, eller rangordna, varandras feministiska engagemang. Låt oss vara ett långfinger mot patriarkatet i stället!

PS. Ett svar av en annan Karin (Jonsson) finns även ÖP. Att både hon och vi använder Alex Schulman som exempel är en skojig slump!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s