Om gifter i mensskydd

UPPDATERING: Här hos Sveriges Konsumenter kan en följa vad som händer i frågan.

SVT publicerade en artikel igår som tog upp potentiellt farliga ämnen i mensskydd. Rester av plaster, bekämpningsmedel, blekmedel och annat nasty kan finnas i mensskydd som miljoner människor stoppar in i/har nära kroppen (tänk dessutom på att slemhinnor är extra känsliga). SUCK. I boken The Curse tar författarna upp ämnet gifter i tamponger. Tamponger innehåller ofta blekmedel likt många pappersprodukter, blekmedel är inte det bästa för kroppen och därför testas hälsoeffekterna på respektive produkter….i varierande utsträckning. Det forskas till exempel mycket mer på hälsoeffekterna av blekmedel i kaffefilter än av blekta tamponger 😡 Här kan ni läsa hela SVTs artikel (OBS cisnormativt språk):

”Mensskydd i olika former används av miljoner kvinnor varje månad. Trots det är forskningen om hur de påverkar kroppen närmast obefintlig. I Sverige har det aldrig skett någon granskning av de produkter som säljs i butik.

– Vi är oroliga över bristen på kontroll. Att man inte vet om de här produkterna innehåller kemikalier som misstänks vara hormonstörande eller cancerframkallande. Det kan vara på så låga nivåer att det inte är någon risk. Men det är ingen som vet, säger Christin Holm Gatica, på organisationen Sveriges Konsumenter.

I Sverige ligger tillsynsansvaret hos Kemikalieinspektionen. Orsaken till att myndigheten aldrig gjort någon granskning är att produkterna inte innehåller några ämnen som är reglerade i lagen.

– Vi har inte heller fått några indikationer från forskarvärlden att det skulle vara ett problem med farliga ämnen. Därför har vi prioriterat andra varugrupper, säger Frida Ramström på Kemikalieinspektionen.

”Forskningsmedlen styr”

Christin Holm Gatica på Sveriges konsumenter tycker att det är en desto större anledning att göra en svensk granskning.

– Forskningen drivs av var man får forskningsmedel. Finns det inte underlag så är det större anledning att testa, säger hon.

Varje produkt har sitt potentiella problem. Bindor riskerar att innehålla tennorganiska föreningar, menskoppar riskerar att innehålla mjukgörande plast och tygbindor kan innehålla skadliga färgämnen. Dessutom riskerar alla parfymerade produkter att orsaka allergier.

Cancerämnen i bomullen

Men det som diskuteras mest just nu är risken för cancerframkallande bekämpningsmedel i tamponger. En argentisk studie från i höstas visade att en stor del av alla tamponger innehöll glyfosat, ett ämne som används i ogräsmedlet Roundup. Sedan ett år tillbaka är det klassat som troligen cancerframkallande av WHO.

I förra veckan avslöjade en fransk konsumenttidning att trosskydd innehöll stora mängder av samma bekämpningsmedel, med följden att produkten drogs tillbaka i Italien och i Kanada.

Frida Ramström har bara läst om studierna och vet inte vilka nivåer det handlar om.

– Men det är alltid oroande när det är kemikalier som används så nära kroppen, säger hon.

Borde granskas i grupp

Hon utesluter inte att Kemikalieinspektionen drar i gång en granskning snart. Frågan ska tas upp under höstens planering när nästa års granskningar ska spikas.  Christin Holm Gatica på Sveriges konsumenter tycker att mensskydden borde lyftas ut och granskas som en särskild grupp.

– Vår oro gäller alla de här produkterna som kommer i direkt kontakt med slemhinnorna. Vi tycker att man ska utgå från försiktighetsprincipen. Vilka farliga kemikalier skulle de kunna innehålla? Kemikalielagstiftningen hänger inte alltid med och vi önskar att man går före här.

Den konsument som känner sig orolig bör leta efter Svanenmärkta produkter, säger hon.

– Det finns inte i alla butiker men då är det ännu större anledning att fråga. Känner man sig fortfarande orolig tycker jag att man ska skriva till företagen och fråga. Det är viktigt att de vet att många konsumenter är oroliga.

Här kan du också lyssna på ett avsnitt av Plånboken i P1 som handlar om innehåll i mensskydd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s