Lotta Schelin: Fotbolls- och menshjälte

För några veckor sen skrev vi om OS-simmaren Fu Yuanhi. I TV-intervju efter ett medaljlöst lopp nämnde hon att hon precis fått mens och kände sig slö i kroppen. Nu hoppar fotbollsproffset och OS-silvermedaljören Lotta Schelin på menståget! I SVT står det:

”Tystnaden måste brytas, fakta måste fram – det är viktigt inte bara för elitidrottare, utan för alla menstruerande, anser Schelin. Under uppväxten, skolgången och hela den framgångsrika fotbollskarriären har mensen funnits där några dagar varje månad, men aldrig varit naturlig att prata om.

– Man kartlägger oss elitidrottare, man vet allt och gör allt från hjärtundersökningar till blodprover. Men man har inte någon gång kartlagt min menstruation och hur den påverkar mig.”

Cecilia Fridén, som är legitimerad sjukgymnast och docent på Karolinska Institutet, uttalar sig om menstruation inom elitidrotten:

– Skulle någon ge mig de här stora anslagen så skulle jag mer än gärna forska på det, men det är inte helt lätt att få pengar till det.

Skaderisken vid menstruation är ett sådant exempel. Där har studier på fotbollsspelare och handbollsspelare visat att de skadar sig mer precis före mens, medan studier på alpina skidåkare visar att de skadar sig mer runt ägglossning. Men det går inte att dra några stora växlar på studierna, de är för små.

Här är ett klipp från Nyhetsmorgon där Lotta pratar mens. Aftonbladet hakar på med kampanjen #mensendå. Och Medierna i P1 uncover:ar att Libresse hade ett finger med i spelet…

Ni vet när det pratas fotboll så säger nästan alla landslaget och damlandslaget, som att herrarnas är det ”riktiga” landslaget. Män=neutralt, kvinnor=könas, blir något annat än det neutrala. Precis det beskriver Lotta när hon pratar om hur osynlig mens är inom elitidrott – cis*manskroppen är norm och den menstruerande kroppen behandlas som något avvikande från normen…

 

Foto: Bildbyrån

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s