Amenzing reportagebok om mens: Bara lite blod

Ska ni läsa en bok om mens i höst: låt det bli den sprillans nysläppta Bara lite blod – en reportagebok om mens och makt av Anna Dahlqvist! MENSEN är med på ett hörn (ordförande Josefin är intervjuad)! Men det är inte bara därför den är så fantastisk, den tar upp livsviktiga frågor om mens i världen, på ett inkluderande och lättläsligt sätt. MENSEN ger den 5 av 5 menskoppar i betyg. Intervju i SVT finns här. Inslag på Kulturnyheterna kan ni se här.

bara lite blod

”Menstruation är ett globalt skamtecken. Mensskydd ska gömmas, blodet synliggöras. Sociala, kulturella och religiösa regler styr hur den som blöder förväntas bete sig.

När skammen kombineras med fattigdom blir den till en kollektiv katastrof som hindrar flickor från att gå i skolan och kvinnor från att arbeta. I tystnaden frodas obehandlade infektioner. Utan mensskydd, vatten, toaletter och kunskap nekas de som har mens tillgång till grundläggande rättigheter. Makten
över mensen är en nödvändighet, en förutsättning för deltagande i det liv som pågår i offentligheten.

Bara lite blod är ett reportage om menstruation ur ett internationellt perspektiv. Anna Dahlqvist har besökt Indien, Uganda, Bangladesh, Kenya och USA där hon träffat menstruerare, mensaktivister och mensforskare. Det som en gång var onämnbart blir politik i en växande mensrörelse.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s