Menstabun dödar

Menstabun och myter finns överallt. Läggs dimensionen fattigdom till blir situationen ännu värre för menstruerande. I gårdagens (15/1-2017) DN kan en läsa att den nepalesiska sedvänjan chhaupadi – att menstruerande tvingas bort från sina byar när de har mens – har skördad två människoliv den senaste månaden. Menstabun är livsfarligt. Artikeln skriven av Mia Holmström finns här, samt nedan.

Den senaste månaden har två flickor i Nepal dött när de har tvingats bo ensamma i skjul långt från sina byar. I de västra delarna av landet praktiseras en sedvänja där flickor anses orena och oberörbara när de har mens och blir utkörda ur familjernas hem.

chapudi2

Foto: Cecile Shrestha/Wateraid

När kvällskylan drog in tände den 15-åriga flickan en brasa för att hålla värmen. Under natten dog hon av rökförgiftning. Flickan bodde i en by i distriktet Achham, som tillämpar chhaupadi. Det innebär att kvinnorna tvingas bort från byarna under knappt en vecka varje månad när de har mens. De bor isolerade i små skjul utan fönster eller kojor byggda med grenar, ofta lång från sina hem.

I december dog en annan menstruerande flicka i samma distrikt. Hon fick sannolikt en hjärtinfarkt under sin ensamma vecka. En polischef i distriktet säger till CNN att tio flickor har dött de senaste åren – av rök, ormbett och undermåliga sanitära förhållanden.

Chhaupadi är förbjudet enligt lag sedan mer än tio år, men lever kvar framför allt i västra Nepal.

– Kopplingarna till religion och kultur är starka. Traditionen kommer från hinduismen där en gud som begått en fruktansvärd synd fick sona den genom att skapa menstruation. Det innebär att synen på menstruation är uteslutande negativ. Den som inte följer de stränga reglerna kan reta upp gudarna, säger Cecile Shrestha från organisationen Wateraid.

Cecile Shrestha är uppvuxen i Nepal, men numera bosatt i USA. Hon arbetar med ett projekt om att förändra synen på menstruation och bygga ordentliga toaletter i anslutning till skolor

– Det tar lång tid att bygga upp förtroendet. Vi kan inte bara storma in i byarna och tala om för människor att de ska sluta med en tradition som tillämpats sedan urminnes tider. Det gäller att gå mycket försiktigt fram, säger Cecile Shrestha på telefon från New York.

– Utvecklingen går sakta framåt. Vi har märkt att många ”menshyddor” har rivits eller förstört, men samtidigt har flera byar börjat använda gemensamma skjul. När jag träffar familjer med flera generationer är det tydligt att det är enklare för de unga kvinnorna att prata om sin mens.

Cecile Shrestha hoppas också att den stora uppmärksamheten runt de senaste dödsfallen ska öka pressen på regeringen att se till att förbudet mot chhaupadi efterlevs.

När hon själv växte upp i huvudstaden Kathmandu hörde hon aldrig talas om den extrema sedvänjan, men det finns andra tabun runt mens som innebär restriktioner och begränsningar för flickor och kvinnor i hela landet.

Det är vanligt att ”orena” flickor inte får ha kroppskontakt med män, inte ens med nära familjemedlemmar. Flickor hålls hemma från skolan en vecka varje månad. De får inte äta frukt, titta sig i spegeln eller komma i kontakt med vatten. Laga mat är förbjudet och flickorna tillåts inte äta med resten av familjen. En vanlig uppfattning är att grönsaker och plantor dör om de vidrörs av menstruerande kvinnor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s