Olika könstillhörigheter och menstruation

Idag är det Transgender Day of Visibility, vilket vi vill uppmärksamma i relation till mens! Mens är generellt sett ett fenomen som ofta kopplas samman med kvinnlig könstillhörighet, och det är inte helt ovanligt att det talas om den första mensen som något som gör flickor till kvinnor. Men! Alla kvinnor har ju inte mens och alla som menstruerar är faktiskt inte kvinnor. Det finns män, och personer av andra könstillhörigheter, som mensar också och vi vill  tipsa om några texter och filmklipp som berör ämnet. De flesta av dessa är på engelska, så skriv gärna i kommentarsfältet om ni har tips på texter skrivna på svenska.

Detta inlägg på bloggen “My Period Blog!” belyser olika transpersoners syn på sin menstruation, både personer som hatar sin mens eftersom hen upplever att den inte stämmer överens med hens könsidentitet och personer som gillar sin mens eftersom den får hen att känna sig mer manlig.

Filmen “Menstruation o/könad” av Zayera Khan, där transpersoner delar med sig av sin egen syn på mens och upplevelser av att menstruera.

Konstnären och skribenten Wiley Reading skriver om sin syn på hur det är att vara man och ha en livmoder, och han tipsar om sina egna strategier för att acceptera sin mens.

Mensforskaren Elizabeth Kissling skriver om varför det är viktigt att använda ett könsneutralt språk när vi talar om mens. Hon menar att ordet “menstruerande” är ett bättre alternativ än att prata om “kvinnor som menstruerar” och “menstruerande kvinnor”.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s