Menstrual Hygiene Awareness Month. Tema 2: MENS OCH PENGAR

(På vår Instagram har vi publicerat flera inlägg under veckan på temat mens och pengar, här är en samling av de posterna. Cisnormativt språk förekommer eftersom det är statistik på kvinnor och flickor)

Dagens post slår på stort och tar sig an menshälsa och världsekonomin, för menstabun kostar skjortan. Exempel:

  • Upp till 23% av alla indiska skolflickor hoppar av när de når puberteten. För varje procent andelen kvinnor med gymnasieutbildning ökar i ett land, växer hela ekonomin med 0.3 %.
  • Kostnaderna för att inte tidigt fånga upp och ge hjälp till endometriosdrabbade är astronomiska. T. ex i USA kostar endometrios drygt 71 miljarder EURO i sjukvård och förlorade arbetsdagar. Tänk vad en tidig diagnos och bättre vård skulle spara in!

Det är synd att prata om kroppars “kostnader”, det borde inte spela någon roll. Men pengar spelar tyvärr stor roll och därför kan en inte ignorera den aspekten. Det är också ett bra bevis på hur  skevt pengar fördelas. Menstruerandes problem har låg prioritet, trots att alla vinner på att situationen förbättras! 

Källor och bra info: här, här, här.

Personer med livmoder diskrimineras på arbetsmarknaden av diverse ogrundade skäl, mens ärdirekt och indirekt ett av dom. I Bangladesh med sin enorma textilindustri är 80% av alla fabriksarbetare kvinnor. 60% av dom använder tygstycken från fabriksgolvet som mensskydd. Infektioner är vanligt och 73% missar i snitt 6 dagars arbete i månaden. Det är vanligt att äta p-piller konstant för att inte få mens. En fabrikslön är skamligt låg från början och att förlora inkomst är otänkbart. Tendensen att tvingas kämpa på jobbet för att inte förlora inkomst eller inte visa sig “svag och gnällig” över mensen, finns överallt. Förslag om menskarens/mensledigt välkomnar vi därför med öppna armar! 

Källa: här. här, här

För att spin of:a på tidigare posten om privatekonomi så måste vi ta upp kostnaden för mensskydd. Det är ingen självklarhet att ha råd med.

  • I brittiska Leeds köpte lärare på en lokal  in mensskydd då de upptäckte att några elever inte hade råd, och därför inte kom till skolan.
  • I Kenyas slumstäder händer det att unga prostituerar sig i utbyte mot mensskydd.
  • När hemlösa i New Jersey fick välja vad som skulle köpas in till ett härbärge upptäcktes ett skriande behov av mensskydd.
  • Tänk att ha mens på flykt. I många flyktingläger rapporteras det om menstruerande som säger att mensen är det absolut svåraste att hantera och ett stort orosmoment.  

Källor: här, här, här.

Annonser

One response to “Menstrual Hygiene Awareness Month. Tema 2: MENS OCH PENGAR

  1. Pingback: #menstember | MENSEN·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s