MENSTRUAL HYGIENE AWARENESS MONTH. TEMA 3: SANITET OCH HYGIEN

(På vår Instagram har vi publicerat flera inlägg under veckan på temat mens och pengar, här är en samling av de posterna. Cisnormativt språk förekommer eftersom det är statistik på kvinnor och flickor)

Vad tänker du på när du hör ordet sanitet? Tillgång till toaletter? Yes, det är precis det sanitet handlar om, och det är ett stort problem i världen idag. Ungefär en tredjedel av världens befolkning tillgång till ordentliga toaletter. Som mensare läggs ännu en dimension till detta, nämligen att toaletterna ska kännas trygga nog för att en ska våga byta sina mensskydd i lugn och ro och kunna tvätta sin kropp.

 • En tredjedel (!!) av alla skolor i världen saknar toalett. 
 • I en studie genomförd i Nepal uppgav 41 % av deltagarna att de stannade hemma från skolan på grund av brist på privata toaletter i skolan. 28 % uppgav att de stannade hemma eftersom det inte fanns någonstans att slänga använda menskydd och 23 % uppgav bristen på vatten som anledning. 
 • Problematiken kring sanitet handlar dock inte bara handlar om bristande tillgång till toaletter och papperskorgar. Anna Dahlqvist belyser i sin bok “Bara Lite Blod” att även om arbetsplatser har toaletter kan de anställda nekas toapauser. Hon lyfter fram den amerikanska butikskedjan Walmart som ett exempel, då Walmart flera gånger stämts av anställda som inte tillåtits gå på toaletten.

Källor: här, här, här.
För att ha bra menshälsa krävs det tillgång till mensskydd och kunskap om hur dessa mensskydd ska användas. Tyvärr är det ju inte så enkelt som alla kan gå in på närmsta butik och köpa ett paket bindor eller tamponger när blodet börjar rinna, utan både ekonomi och sanitet spelar en stor roll i många mensares val av mensskydd.

 • I vissa delar av världen är det vanligt att använda naturmaterial såsom löv. Det är (såklart) ett billigt alternativ, men det innebär också stora risker för att få infektioner. 
 • Återanvändbara tygstycken eller bindor är för många också ett bra alternativ rent ekonomiskt, just eftersom de går att återanvända. Men de kräver både vatten, tvål och någonstans att torka. Menstabun bidrar dessutom till att många inte kan hänga sina mensskydd på tork öppet, vilket är problematiskt då mensskydd måste torkas i solen för att eventuella bakterier ska dö. 
 • Menskopp då, den behöver väl inte torka i solen? Nej, visserligen inte, men eftersom menskoppar förs in i kroppen är det extra viktigt med tillgång till vatten och tvål. Dessutom är det en hög engångkostnad, så även om menskoppen blir prisvärd i längden är det långt ifrån alla som har råd att köpa en.
 • Toalettpapper låter kanske som ett både billigt och lättillgängligt alternativ som varken kräver tillgång till vatten eller plats att torka på. Men å andra sidan, toapapper är svårt att hålla på plats och det har en väldigt begränsad uppsugningsförmåga. 

Vi vill avsluta denna post genom att förtydliga att allt dock inte handlar om tillgång till menskydd. En undersökning genomförd i Indonesien visade att 20 % av mensare som bodde i rurala områden och 13 % av de som bodde i urbana områden missade skolan minst 1-2 dagar varje månad på grund av sin mens. Detta trots att närmre 100 % av dem använde engångsbindor, vilket vi kan konstatera är ett relativt bra mensskydd i många fall.

Källor: här, här, här.

 

Nu har vi pratat om både sanitet och hygien, och hur det hänger ihop med mens. Men vad blir egentligen effekterna av bristande tillgång till toaletter och mensskydd?

 • Att inte ha tillgång till toaletter och/eller mensskydd leder till att många menstruerande undviker att gå till skolan, eller så går en till skolan men har svårt att koncentrera sig på grund vetskapen om att en inte kan byta mensskydd och av rädslan att blöda igenom kläderna. 
 • En studie genomförd i regionen Kedougou i Senegal visade att 96,4 % av de som hade ett jobb regelbundet stannade hemma på grund av sin mens. 
 • Vissa forskare menar att det saknas forskning på hur stort sambandet mellan brist på mensskydd och infektioner är. Andra menar att det visst finns ett direkt samband mellan exempelvis smutsiga menskydd och bakteriell vaginos. Oavsett vilket som stämmer visar detta på hur utbrett menstabun är, även inom forskarvärlden, för mensrelaterade infektioner är såklart något som borde forskats på typ redan igår!

Källor: här, här, här.

 

Annonser

One response to “MENSTRUAL HYGIENE AWARENESS MONTH. TEMA 3: SANITET OCH HYGIEN

 1. Pingback: #menstember | MENSEN·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s