Vi pratar mensemojis i P4 Kulturnytt

Häromdagen blev vi intervjuade av Kulturnytt i P4 om (bristen på) mensemojis. Lyssna på hela inslaget här! Så här såg artikeln ut:

Emojis, de små bilderna vi lägger till i texterna på sociala medier och i telefoner, har kommit att bli så mycket mer än bara gulliga symboler. Just nu pågår en stor lobby för en mensemoji – den allra första.

 

Det är välgörenhetsorganisationen Plan International som tagit initiativ till de nya symbolerna, för att bryta det tabu som menstruationen är förknippat med. 

Initiativet har fått stöd från många svenska organisationer, däribland Mensen – forum för menstruation. 

– Det finns många emojis för sånt som inte så många sysslar med typ vattenpolo. Samtidigt är det 800 miljoner personer som har mens varje dag och det finns ingen symbol för det alls, säger Rebecka Hallencreutz, en av grundarna till Mensen.

Förslagen som Plan International tagit fram och illustrerat är: en glad, sur eller ilsken bloddroppe, en blodig binda, en uterus, samt en kalender med bloddroppar på. 37 000 personer har sedan röstat fram en av dessa som ska skickas in för bedömning, men vilket det blir är fortfarande hemligt. 

Enligt en undersökning Plan International genomfört känner sig 64 procent av kvinnorna i Storbritannien obekväma att prata om mens med sina manliga vänner.

Rebecka Hallencreutz ser att mens ofta osynliggörs i media.

– I reklamen säger man inte ens ordet och visar sällan mensskydd, och om man gör det är de blå vätska. 

Varför tror du att det är så? 

– Det är ett gammalt tabu som funnits väldigt länge.

Det är företagssammanslutningen Unicode som tar fram nya emojis och fram till den 1 juli tar de emot förslag på nya symboler. Om förslaget på en emoji för mens blir godkänt kommer den nya symbolen 2018.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s