Det här med p-piller…

P-piller alltså, så små men ändå så kontroversiella. Finns så mycket att säga, så många erfarenheter folk bär på. Det går inte att förneka den mängd positiva effekter som kommer av att folk hyfsat billigt och lättillgängligt kan kontrollera sin reproduktion eller slippa problematisk mens, men det är ett tveeggat svärd deluxe. Mycket tankar kring ämnet har snurrat runt i huvudet de senaste dagarna. Flera av er har säkert sett den här artikeln cirkulera på internetz, som handlar om ”nya riktlinjer”: skippa mensen helt om du äter p-piller då det är säkrare mot oönskade graviditeter. Mensen sägs vara helt onödig vid p-pillerknaprande. Folke Flam, gynekolog och docent, som nyligen skrev en artikel i Läkartidningen om mensens överflödighet, säger:
– När p-pillret kom på 60-talet förespråkades det att man skulle äta det kontinuerligt och inte göra uppehåll, men då var det många som sa att det där kommer kvinnorna aldrig att acceptera. De tyckte att man skulle efterlikna kroppens egna cykel.  

Obs ingen frågade målgruppen vad som var acceptabelt eller inte….förr var det inte så intressant att höra vad användarna själva tyckte, inte nu heller för den delen. Helena Kopp Kallner, gynekolog och överläkare på Danderyds sjukhus, säger att ingen forskat på vad användare anser om sina preventivmedel (så kallad acceptabilitet). Läkemedelsbolagen tillverkar fortfarande sina kartor med sockerpiller som innebär en månatlig låtsasmens. För att lansera långcykelalternativ måste de i så fall göra nya studier, vilket kostar mer än det smakar. Grejen med p-piller, pengar, effekter och biverkningar är inte ny. P-pillerforskning har skett ovanför användarnas huvuden och är inte prioriterad. Trots att de funnits på marknaden länge finns det fortfarande massor av biverkningar och risker, användare har helt enkelt förväntas stå ut med det. Historien om hur p-piller uppfanns innehåller både rasism och sexism. Här finns en väldigt intressant men inte så vacker läsning om tvångsutförda p-pillertester, mörkande av bieffekter, ouppklarade dödsfall och männens dominans i forskningsprocessen.

Vad tänker ni om p-piller och eventuella biverkningar? Vad är den önskvärda vägen framåt? Är det nice eller bajs att inte ha mens (under dessa premisser)?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s