Sökes: grundskola som diggar menskunskap!

Vi har som ni kanske sett fått medel från Mucf för att bedriva ett projekt om mensutbildningar i grundskolan. Nu söker vi grundskolor i Stockholm och Västra Götalandsregionen som är intresserade av ett samarbete. Jobbar du på grundskola och tycker att det låter intressant? Maila mensenorg@gmail.com! Eller kanske tipsa någon du känner som kanske är intresserad? Så här har vi skrivit i vårt informationsblad till skolor:

Hej! MENSEN är en ideell förening som sysslar med olika mensrelaterade frågor. Vårt mål är att öka kunskapen om mens och bryta tabun, då vi är övertygade om att okunskap och tystnadskultur leder till onödigt lidande.

Vi grundades 2014 och har sedan dess bl.a föreläst, arrangerat studiecirkel, skrivit debattartiklar, hållit utbildningar m.m. Fokus under 2017/2018 är ett projekt som rör utbildning. Vi ska ta fram lättillgängligt material och pedagogiska metoder för att utbilda grundskoleelever om menscykeln, mensrelaterade sjukdomar och besvär samt en kort historik om sociologiska aspekter kring synen på menstruation. Det är, som ni vet, en rättighet att ha kunskap kring sin kropp, och en förutsättning för att må bra i den, men tyvärr hamnar mens ofta i skymundan.

Vi har fått medel från från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor för att bedriva detta projekt under 2017/2018. Vi planerar att engagera fyra klasser totalt (åk. 4-6 är preliminära åldersgrupper). Vi letar nu efter skolor som är intresserade av att vara med i detta, som blir ett pilotprojekt med syftet att ta fram underlag för framtida mensutbildning för skolungdomar. Mer praktiskt skulle det innebära att vi föreläser för klasserna, gör lite mer ingående utvärdering och metodutvecklar i samverkan med eleverna. Tidsmässigt handlar det om sammanlagt ungefär ett par dagar. Det innebär inget mer specifikt merarbete för läraren, annat än att vi gärna tar emot feedback om själva föreläsningen! Tyvärr har vi inga mer exakta detaljer i nuläget, vi vill först och främst få kontakt med potentiella skolor att samarbeta med.

Låter detta som något du vill vara med på? Då får du gärna maila mensenorg@gmail.com och anmäla intresse, samt skriva kort vilken årskurs och skola det gäller!

/Mvh MENSENs styrelse

uncle sam 2

Annonser

One response to “Sökes: grundskola som diggar menskunskap!

  1. Pingback: Lite av ett sommaruppehåll | MENSEN·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s