Mensbildning och menskoppar

Läkarstudenterna Cindy och Jagoda skrev till oss och frågade om vi kunde dela deras projekt, vilket vi självklart ville göra pga otroligt viktigt och vettigt. Tillsammans med organisationen MATCHA ska de åka till Kolkata i Indien och jobba med mensbildning (vilket ni inte kan ha missat att även vi brinner för, kunskap ÄR makt!). De planerar även att köpa in menskoppar och ta med till menstruerande.

Så här skriver de:

 

SKÄNK EN MENSKOPP TILL EN INDISK FLICKA

Varför?

-Flickorna missar i snitt 5 skoldagar/månad, dvs MISSAR EN FJÄRDEDEL AV SIN TOTALA SKOLGÅNG pga menstruation. De sätts då i en position där de halkar efter med avhopp som resultat. Har flickorna ingen utbildning blir de i majoriteten av fallen försörjningsberoende av en partner och gifts bort. Pga mens. Skevt, eller hur?

-Gamla trasor, löv, torkad djuravföring och madrassbitar är hälsofarliga exempel på vad flickorna i desperation försöker använda för att stoppa blodet. Fruktansvärt. En menskopp HÅLLER I 10 ÅR, vilket motsvarar ungefär 600 mens-dagar. Förutom den miljövänliga fördelen (gentemot bindor och tamponger som är engångsartiklar), så kan menskoppen under 10 år rädda flickorna från att behöva ha en skog och möblemang i vaginan varje gång de menstruerar.

-Menskoppen kan sitta inne i 12 h utan att behöva tömmas. I Kolkatas förortsområden är det väldigt få skolor som har toaletter, och i de fall de finns är det ofta hål i marken som delas av flera hundra elever. Runt dessa hål finns det sällan en dörr att stänga eller skynken att skydda sig bakom. Om en flicka äger en menskopp kan hon på morgonen sätta in den och inte behöva ta ut den först på kvällen, och erbjuds därmed en lösning där DAGSAKTIVITET, INTEGRITET OCH SANITET respekteras.

Hur?

Vi, Cindy Deniz och Jagoda M Get, är två läkarstudenter som i december skall resa till Indien med organisationen MACHA (Mother and Child Health Association) för att hjälpa till på vårdinrättningar och skolor i Kolkatas förortsområden. Vi har valt som mission att utbilda unga flickor och pojkar i menstruation. Visste du att 83% av de indiska flickorna aldrig hade hört talas om mens när de fick sin första blödning? Att det är mer regel än undantag att tro att menstruerande flickor och kvinnor är sjuka, att blodet kommer från magen? Att de isoleras och många gånger förbjuds att vidröra livsmedel för att de anses som smutsiga och smittsamma!?

Vi vill utbilda. Kunskap är makt. Makt över sin egen kropp. Vi vill att fler flickor ska veta att menstruation är ett tecken på att deras kropp har helt normal funktion. Vi vill att fler flickor ska kunna fungera, agera och leva utan begränsning av sin menstruation så att de kan gå till skolan, fullfölja sin utbildning och bli självständiga och starka kvinnor!

Vår förhoppning är att, tillsammans med dig och andra hjälpsamma människor som läser detta inlägg, samla ihop resurser för att kunna köpa menskoppar till flickorna och ta med oss dessa ner till Kolkata.

Okej, let’s do this!

Bli en vardagshjälte: swisha ditt bidrag, litet som stort, till 123 1159 656 OCH märk din betalning med MENSKOPP så att den hamnar rätt. Varenda viktigt öre går till att köpa silikonmenskoppar (138,75:- kr stycket, subventionerat av menskopp.se).

Vill du göra ännu mer?

👉 Bli en ring på vattnet: dela inlägget eller tagga en vän i kommentarsfältet!

👉 Tipsa oss företag, kända personer, eller organisationer som du tror skulle vilja hjälpa till!

Tack för din tid. Du kan verkligen göra någons nutid och framtid annorlunda.

 

 

 

 

(Illustrationen är gjord av Flora Wiström )

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s