Äntligen en bindreklam utan blå vätska!

Mens har funnits i miljoner år, TV-sändningar och reklamfilmer i ca 70 år. Nu, 2017, får vi äntligen se RÖD vätska i en binda. Några not so fun facts om mensskyddsreklamer:

I USA var mensskyddsreklam bannlyst fram till 1972. I Storbritannien sändes inga sånna reklamer förrän 1986. 2016 var första gången en fick se riktigt blod (eventuellt var det teaterblod, men ändå) samt ett mensskydd i sin rätta miljö – trosan.

Nu är det dags för en till first: Bodyform (brittiska motsvarigheten till Libresse) har precis släppt en ny reklamfilm/kampanj med namnet #bloodnormal. Det är röd vätska i bindan, blod som rinner ner längst ett innerlår, pms-ilska och massa annat relateable att titta på! 

bloodnormal

Så här skriver Libresse om kampanjen (obs texten nedan är ändrad för att vara transinkludernade, cisnormativ text i länken):

Mens är ju en naturlig del av livet. Varför ser och hör vi då så lite om mens i film och på tv? Genom att vi döljer något som är normalt bidrar vi bara till att den skam och blygsel många redan känner kring mens. Vi måste tala öppet om mens i stället.

Med #bloodnormal vill vi bryta tabut kring mens. Vi har gjort en onlineundersökning bland 10 017 personer som visar att 74 procent* av dem vill se mer realistisk mensreklam. Vi visar verkliga situationer, vi visar blod, vi visar världen att det enda sättet att få bort fördomarna är att synliggöra det osynliga.

Genom att lyfta fram blodet i rampljuset, fram på tv-skärmarna och in i samtalen vill vi skapa en mer positiv värld för framtidens menstruerande. Borde det inte vara lika normalt att prata om mens som att ha mens?

[Källor: *SCA har genomfört en onlineundersökning bland 10 017 män och kvinnor i åldern 13–50 år som bor i Storbritannien, Nederländerna, Sverige, Ryssland, Mexiko, Argentina, Sydafrika, Kina och Malaysia. Intervjuerna ägde rum mellan den 18 april och 9 maj 2017. Studiens felmarginal ligger på +/– 0,98 %. Undersökningen administrerades av det globala marknadsundersökningsföretaget Bilendi.]
Annonser

Ett svar till “Äntligen en bindreklam utan blå vätska!

  1. Ping: Mer om #bloodnormal | MENSEN·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s