Är du transperson och vill bidra till forskning om menstruation?

Mens kopplas ofta samman med cis-kvinnor* trots det faktum att inte bara cis-kvinnor utan även transpersoner menstruerar.  Med andra ord: alla som menstruerar är inte kvinnor och alla som är kvinnor menstruerar inte. En av våra styrelseledamöter vill genom sin masteruppsats utmana den cis-normativa bilden kring menstruation, och hon söker därför efter transpersoner att intervjua. Se nedan:

Trots att människor med olika slags könsidentiteter menstruerar kopplas mens generellt sett samman med cis-kvinnor. Detta gäller även inom akademin; forskning kring mens är oftast inriktad på cis-kvinnors upplevelser av och attityder kring mens. Transpersoner är med andra ord underrepresenterade inom forskningsområdet.

Jag är därför intresserad av att komma i kontakt med dig som definierar dig som transperson, är 18 år eller äldre, och vill prata om mens tillsammans med mig. Du kanske har egna upplevelser av att blöda, eller så har du aldrig menstruerat men vill snacka mens ändå. Genom min masteruppsats i genusvetenskap hoppas jag, tillsammans med dig, kunna belysa mens från olika perspektiv och bidra till att den cis-normativa bilden av mens förändras.

Jag studerar genusvetenskap i Oviedo, Spanien och Hull, England inom ramen för programmet Erasmus Mundus Master’s Degree in Women’s and Gender Studies. Just nu bor jag i Oviedo, så om det passar dig genomför jag gärna intervjun via Skype eller motsvarande. Känns det bättre att ses ”på riktigt” kommer jag att vara i Sverige under januari och februari 2018.

Mitt intresse för ämnet har framför allt uppkommit genom mina erfarenheter som mensaktivist. Genom min aktivism har det blivit tydligt för mig att mens som fenomen är starkt cis-kvinnligt kodat. Själv tillhör jag gruppen cis-kvinnor, men jag hoppas och tror att min forskning också bidrar till att jag reflekterar kring min egen könsidentitet. Jag ser väldigt mycket fram emot att prata med olika personer om ämnet och utbyta erfarenheter.

Är du intresserad av att delta i min studie? Du är välkommen att kontakta mig via mail (klara.rydstrom@live.se). Alla som deltar kommer givetvis vara anonyma. Det går även bra att höra av sig om du har frågor kring studien.

Allt gott!

Klara

 

 

 

* CIS betyder ”på samma sida” och syftar på personer vars kön de blivit tilldelade vid födseln, det juridiska könet och könsidentitet är linjärt. Dvs. en CIS-kvinna har blivit tilldelad könet kvinna, hennes juridiska dokument säger att hon är kvinna och hon känner sig som kvinna.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s