#mensautanmoms – ett upprop!

2018 är här och vi startar det nya året med att lansera vår kampanj #mensautanmoms. Vi i Mensen – forum för menstruation, tillsammans med andra svenska mensaktörer, kommer under januari att belysa frågan om skatt på mensskydd och uppmanar politiker att sänka den nuvarande skatten på 25 % markant. 

Låt oss mensa utan moms!
26175169_10154975714530988_1878066838_n

Anledningen till att vi nu väljer att lyfta frågan om den så kallade tampongskatten är att väldigt lite har hänt sedan EU redan 2016 beslutade att medlemsstaterna är fria att sänka skatten på mensskydd. Irland är ett av de länder som aldrig beskattat mensskydd, i Frankrike sänktes skatten redan 2015 och Storbritannien är ett av de länder där frågan drivits hårt efter EU:s direktiv. Men i Sverige är det fortfarande relativt tyst gällande mens-momsen. Detta trots att mensare betalar dyra pengar för något som är en nödvändighet. Dyra mensskydd drabbar mensare överlag och extra hårt drabbas mensare med begränsade ekonomiska medel. Mensskydd är långt ifrån den lyxvara som den nuvarande skatten signalerar.

Vi har bland annat skrivit en debattartikel i Aftonbladet som har skrivits under av flera mensaktörer i Sverige, och vi hoppas på att vi blir fler! (länk till artikeln)

Kampanjen på Instagram

Under samma hashtag – #mensautanmoms – uppmanar vi folk att lägga upp bilder på sina mensskydd och skriva hur mycket de lägger på sin mensskydd varje år och vad de hellre skulle vilja/behöva köpa för de pengar. Syftet är att vi vill skapa en bredare medvetenhet om hur mycket många människor tvingas att lägga på all sin mensskydd varje år. Det är oerhört viktigt att skapa en förståelse om att mensskydd är en nödvändighet och mens-momsen ett gammaldags konceptet rotat i patriarkala strukturer.

26234162_10155173091032371_206022899_n

Namninsamling på MittSkifte

Det här ska bli stort. Därför måste detta nå ut till så många som möjligt. Vi har därför skapat en namninsamlingen på MittSkifte. Var med och stå upp för MENSkliga rättigheter.

Skriv under här och dela med alla du känner, mensare och icke-mensare!

Vi hoppas att ni, tillsammans med oss, vill sprida vårt budskap under hashtaggen #mensautanmoms så att vi kan sätta press på politikerna.

 

 

 

Referenser: 
https://feministisktperspektiv.se/2016/03/30/framgangsrik-kampanj-mot-moms-pa-mensskydd/
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s