Svenska mensexperter

För MENSEN är det viktigt att det ska vara lätt att få tag i menskunskap. I Sverige finns flera oerhört kompetenta mensexperter, men det är få som känner till deras existens. MENSEN vill samla dessa mensexperter under ett tak.

Denise Malmberg är universitetslektor vid ”Centrum för genusvetenskap på Uppsala Universitet”  och är författare till den helt fantastiska etnografin ”Skammens röda blomma? : menstruationen och den menstruerande kvinnan i svensk tradition” som handlar om vilken roll menstruationen spelat i det förindustriella svenska samhället. En unik och fullkomligt inspirerande läsning om bland annat mensmagi och mensskydd från tidigt 1900-tal.

Malin Söderberg är forskare och barnmorska som arbetar för ökad förståelse av menstruationscykeln och hur en kan leva med och bättre förstå cykeln. Hennes avhandling om förståelser om fruktsamhet och barnafödande kan läsas här. Hon driver bland annat Din Rytm där hon arbetar med den så kallade Justissemetoden.

Josefin Persdotter är doktorand vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet. Hon är en av grundarna till MENSEN och sitter för närvarande som vice ordförande. Hennes mensexpertis är bred men kretsar främst kring den menstruella motrörelsen, samt till hur menstruell mening skapas sociomateriellt. Läs hennes mastersuppsats om den menstruella motrörelsen i Europa, hennes debattartikel om varför man ska kross menstabun, och håll utkik efter kommande publikationer inom ramen för hennes avhandlingsarbete.

Gun Rembeck har en PhD i Medicin och arbetar för närvarande i Västra Götalandsregionen. Hennes avhandling ”En vindlande väg – från flicka till kvinna” handlar om hur unga kvinnors attityder till deras kroppar i allmänhet och menstruation isynnerhet kan förbättras genom viss typ av undervisning.

Jessica Haltorp driver Idealrevolution som vill motverka att bara en kroppstyp syns i media. Hon har också skrivit uppsatsen ”Från kvinnans problem till problemfri kvinna – En undersökning av audiovisuell reklam för sanitetsprodukter till menstruerande kvinnor mellan åren 1970 och 2000”, samt jobbar på en bok om mens för tillfället.

Sandra Dahlén driver Bindprojektet i Indien ihop med den indiska gräsrotsorganisationen NSKK. Hon har lång erfarenhet av att jobba med frågor som rör sexualupplysning, genus och heteronormativitet. Hennes hemsida finns här.

Känner du till fler svenska mensexperter? Är du kanske en av dem? Kontakta MENSEN direkt, så lägger vi upp information här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s