Menskonst

Mens som tema i konsten har funnits sedan 70-talet, och det finns en mängd olika typer av menskonst.

Seeing Red Project skriver såhär på sin sida: ”Through visual imagery, mainly photography so far, we play around with our own feelings and experiences of bleeding. In doing this, we aim at not only creating beautiful images, but ones that will hopefully upset what is considered good taste. Since growing up we have been taught to hide our periods: in advertising of sanitary products the blood is blue. Few social spaces allow for an open and frank conversation about our experiences of menstruation and the socially imposed silence adds to the shame some people feel in relation to their periods.”

Period Pieces är en resande menskonstutställning som samlar konst som på olika sätt behandlar menstruation. Under mars 2014 är Period Pieces på galleriet urban artroom i Göteborg och i slutet av April kommer utställningen göra en ”pop-up” i Stockholm. För närvarande är det 11 konstnärer som ställer ut: Arvida Byström (SE) Aimee Leigh (AUS) Beauty in Blood (US) Chloe Wise (CAN/US) Hancel (US) Jennifer Medina (VE/US) Maddie Goldbeck (US) f.d. Mensverket (SE) Jocelyn Van Daal (SE) Sara Andreasson (SE) Miriam Wistreich och Alexandra Jönsson (DK)

arvida byström   jen lewis  period pieces

Sofia Hammarberg går på Konstfack och har gjort ett konstprojekt om mens.

”Menskopparna är stora som vinglas och gjorda i latex, silikon och mens. De gjorde som ett projekt i en kurs jag hade på skolan som hette ”bad taste party” där vi arbetade teoretiskt kring genus, klass och etnicitet, vilket senare ledde mig till detta gestaltningsarbete”.

”Här är mitt menskoppsgäng! De spränger inga luftslott men däremot genom att ta plats i de offentliga (vita) rummen och lämna fläckar de inte torkar bort så pyser de sakta men säkert luft ur det. Genom att inte prata om eller ge utrymme för något befäster vi också tabun kring det. Förutom att handla om skammen kring mens och känslan av att reduceras till en okontrollerbar kropp så pratar de för mig också om mycket annat. Till exempel illustrerar de väldigt väl hur jag känner mig på tjusiga vernissager. Alla förtryck hänger ihop! Genom att uppleva något som malplace belyses också det vita rummet och vilka som får ta plats där.”

sofia menskoppar

Casey Jenkins – ”Casting of my womb”

I sitt performance Casting of my womb sitter Casey på en pall i ett galleri i 28 dagar och stickar från ett nystan i fittan, ett nystan varje dag, för att illustrera hela menscykeln. Här beskriver hon tanken bakom.

casey jenkins2 casey jenkin1

MensMagi är ”en grupp kvinnor som i ett års tid fört samtal kring sätt att bryta med beteendemönster som hållit oss tillbaka som kvinnor. Vi inspireras av Alejandro Jodorowskis Psicomagia för att komma i kontakt med våra undermedvetna trauman och bryta med dem. Menstruationen är grunden för vårt konstnärliga uttryck.

Vi har alla gjort akter med vår mens. Dessa akter har varit nyckeln ut i kreativitetens värld, och mensen redskapet för självbejakande – för att komma över rädslor och för att stärka vår självkänsla. Vi har, genom akterna, fått arbeta med våra kroppar på våra villkor, på ett respektfullt och läkande sätt. Detta vill vi nu ställa ut. Vi har filmat akterna, målat och fotat. Men vi vill också lyfta fram intervjuerna vi gjort med ett antal personer kring deras relation till mens och mensens betydelse för dem”.

Annonser

2 svar till “Menskonst

  1. Ping: Jag tyar icke längre – i repris | Susanna's Crowbar·

  2. Ping: Samtidens narrativa tyranni | Susanna Mannelin·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s