Om MENSEN

MENSEN arbetar för att få bort menstruationstabun och öka människors kunskap kring mens. Vi arbetar utifrån ett queerperspektiv eftersom menstruation inte har något med könsidentitet att göra. Mycket information vi delar och länkar till är tyvärr cisnormativ*, för att vi inte har resurser att skriva allt själva.

Vi använder oss av begreppen menstruerande för personer som har, har haft, eller ska få mens, samt icke-menstruerande om övriga.

Mens är en så stor del av så många människors liv, men ändå får den inte ta plats i det offentliga samtalet. Helst ska mens varken synas eller kännas. Det anses äckligt, skamligt och orent. Vi vill ge en annan bild av mens och förändra de negativa attityderna.

I och med tystnaden och hemlighetsmakeriet kring menstruation finns det också stor okunskap. Om det talas så lite om något som är så vanligt i så många människors liv är risken stor att människors behov osynliggörs, att problem blir utan lösningar, och kanske till och med att vi inte ens definierar problemen. Syns det inte, finns det inte.

Vi vill att menstruerande och icke-menstruerande ska få veta mer om mens, att menstruationsrelaterade sjukdomar och problem ska få så mycket utrymme som de förtjänar. Vi vill informera, utbilda, skapa samtal och tankar kring mens.

Mens ska ut ur trosan, in i offentligheten!

Med mensiga hälsningar,

MENSENS styrelse

Vår bakgrund

MENSEN är en politiskt- och religiöst obunden organisation startad 2013 av en grupp mensaktivister och menstruella akademiker. Mensen bedriver påverkansarbete och infromationsspridning både på nätet, på konferenser, festivaler, och andra evenemang. Vi jobbar framförallt på svenska, inom en svensk kontext, men har också ett globalt perspektiv.

På vår web samlar vi information, experter, och menstruella händelser för att öka tillgängligheten till detta. Har du något att rekommendera? Vill du engagera dig i MENSEN? Kontakta oss här.

*cis=En person vars juridiska kön, tilldelade kön vid födsel, könsidentitet och könsuttryck är linjärt, hänger ihop och alltid har hängt ihop enligt normen. Ordet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra. Cis är latin för ”på samma sida”

*cisnormativ=antagande att det bara finns två kön/könsidentiteter; man och kvinna, och att alla människor är antingen eller.

cover2

Annonser

3 svar till “Om MENSEN

  1. Ping: Är mens tabubelagt? | veggyfood·

  2. Ping: Vill du sitta i MENSENs styrelse? | MENSEN·

  3. Ping: Feministen willen menstruatiedrek verspreiden op de sociale media – Fenixx.org·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s