Projekt: MENSMEGAFONEN

Sedan början av November 2017 så driver MENSEN ett projekt som rör utbildning om mens. Det är finansierat av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och beräknas att pågå till november 2018 (men vi hoppas såklart att mensutbildingen lever vidare längre än så!). Projektets syfte är att ta fram lättillgängligt material och pedagogiska metoder för att utbilda grundskoleelever om menscykeln, mensrelaterade sjukdomar och besvär, samt en kort historik om sociologiska aspekter kring synen på menstruation. 

Projektteamet kommer att samarbeta med en skola i Stockholm, där vi genomför pilotundervisning i elevgrupper. Eleverna har stort inflytande över processen! Vi lägger stor vikt vid varierande undervisningsmetoder där till exempel skapande är en viktig del. Vi är i precis i startgroparna med detta banbrytande projekt och kommer att uppdatera sidan kontinuerligt! En kan också följa projektet genom den här kategori-taggen på bloggen. 

Det är, som ni vet, en rättighet att ha kunskap om sin kropp, och en förutsättning för att må bra i den. Tyvärr hamnar menskunskap ofta i skymundan eller viftas bort som oviktigt. vilket får negativa konsekvenser. En tystnadskultur som resulterar i mystifiering av mens. Den utbredda uppfattningen om att det är någon en måste dölja till varje pris, som kan leda till skam- och äckelkänslor inför den egna och andras kroppar. Okunskapen som finns på alla nivåer i samhället leder till ohälsa och onödig rädsla – sjukdomar som inte behandlas, eller felbehandlas, menstruerande som oroar sig för sin mens men kanske inte vågar söka hjälp.

Vilka är vi som jobbar i projektet då? Jo! Projektledare Elin och projektassistent Becka! Vill du kontakta oss? Maila mensmegafonen@mensen.se!

Elin har en bakgrund som kulturvetare och hemslöjdskonsulent där hon bland annat varit med och utveckalt utbildningar för personer som vill jobba med slöjd tillsammans med barn. Hon har också ett stort intresse för sexualpolitiska frågor och har genom sin skapande profil bland annat haft två workshops i hur en kan göra fittor och kukar i lera. Tillsammans med en kurator på en skola i Uppsala har hon också gjort tampongdjur, stickers av trosskydd och annat mensrelaterat pyssel för att kunna öppna upp samtal kring menstruation.

Becka är en av grundarna av MENSEN, och har gjort mycket mensiga grejer genom åren. Till exempel föreläst, kampanjat, fixat evenemang, pratat mens i media och byggt upp MENSENs sociala medie-kanaler. Hon har en kandidat i globala studier och en master i kommunikation, men föredrar egentligen learning by doing framför att sitta i en skolbänk. Becka jobbar också som skolinformatör för RFSU, vilket innebär att hålla interaktiva föreläsningar för barn och ungdomar om kroppen, sex och relationer. Hon har även varit med och metodutvecklat RFSUs material för att anpassa det till ensamkommande på HVB-hem.

Annonser